Na horách napadlo až 40 centimetrů sněhu, v noci hrozí náledí

Vydatné sněžení se v noci na pátek přesunulo na východ republiky. Na horách napadlo místy až čtyřicet centimetrů nového sněhu. Protože se přes den oteplí, pozor by si měli dát hlavně řidiči – zvolna tající sníh může večer namrzat. Meteorologická výstraha před náledím platí až do sobotního rána pro celou východní Moravu.

„Počasí u nás bude ovlivňovat výběžek vyššího tlaku vzduchu postupující přes Alpy k východu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. „Na východě území budou v pátek večer v důsledku poklesu teplot pod bod mrazu vlhké povrchy a mokrý sníh namrzat a bude se tvořit náledí a zmrazky.“

Počínaje páteční pátou hodinou odpolední vstupuje v platnost výstraha před náledím, která platí až do sobotní deváté ranní. Vztahuje se na celý Zlínský a Moravskoslezský kraj, Hodonínsko, Přerovsko a jesenické okresy Olomouckého kraje.

Jedná se o jednu z mnoha výstrah, které meteorologové v posledních hodinách vydávají, už ve čtvrtek varovali před nočním sněžením, které mělo na východ Moravy přinést pět až patnáct, v Bílých Karpatech dvacet a v Beskydech až čtyřicet čísel nového sněhu – a tato předpověď se prakticky beze zbytku naplnila.

Beskydy pod bílou peřinou

Ve Zlínském kraji sněžilo téměř celou noc a místy napadlo až dvacet centimetrů nového sněhu. Silničáři proto nasadili veškerou techniku a pomoct našli i u externích spolupracovníků s traktory. Ráno tak byly všechny hlavní tahy na Vsetínsku a Zlínsku mokré a sjízdné, ještě do poledne ale mírně sněžilo ve vyšších polohách Beskyd, kde také silnice kryla ujetá vrstva sněhu. 

Stejná situace byla dopoledne i v Moravskoslezském kraji. Zejména na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách na beskydské straně kraje byly zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření nebo ujetá vrstva krytá posypem. Protože se během dne čekají teploty nad nulou, a sníh bude odtávat, varují meteorologové před večerním přituhnutím – roztátý sníh by totiž mohl namrzat. Silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku je uzavřena pro nákladní vozy s přívěsem.

Opatrní by měli být řidiči i na jihu Čech nebo na Vysočině. Na silnicích nižších tříd leží na Třebíčsku a Pelhřimovsku ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Opatrnost při jízdě je podle silničářů na místě, protože silnice mohou místy namrzat. Teploty se v noci držely na celém území kraje pod nulou.

Výhled: Sníh v noci na sobotu

Podle meteorologa ČT Jana Šrámka by se mělo sněžení nad české území koncem pátku vrátit, podle všeho ale nebude tak intenzivní jako v noci na 29. prosince. V noci na sobotu se nicméně čekají teploty mezi minus dvěma a minus šesti, na východě až minus deseti stupni, a v noci se tak může sněžení ojediněle objevit v Čechách i na jihu Moravy.

Vločky se pak na západní území republiky snesou i během soboty, kdy sněžení dorazí odpoledne od západu, rychle ale bude přecházet do deště. Chladnější denní teploty (mezi nulou a čtyřmi) se totiž v Čechách odpoledne vyhoupnou až k osmi stupňům. 

Předpověď počasí na následující dny
Zdroj: ČT24