Česko pokryje náledí, východ republiky navíc zasype sníh

Meteorologové varují před sněhem a náledím (zdroj: ČT24)

Meteorologové varují před náledím, které se bude tvořit v Čechách, na Českomoravské vrchovině a také na Blanensku. Výstraha platí od čtvrtečního odpoledne do pátečního rána. Východ Moravy a Slezska zase zasype vydatná sněhová nadílka, někde může napadnout až 40 centimetrů nového sněhu.

Náledí se začne tvořit od jihozápadu: výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí od čtvrtečních 16:00 pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj, Vysočinu a také část Jihomoravského kraje.

Od 21:00 pak může náledí hrozit také v Praze, Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji. V obou případech přestává platit v pátek ráno v 09:00.

„V důsledku poklesu teplot vzduchu pod bod mrazu se na neošetřených vlhkých komunikacích a komunikacích s mokrým sněhem bude vytvářet místy náledí a zmrazky,“ varují meteorologové.

Kvůli sněžení výstraha s vysokým stupněm nebezpečí

Většinu území východní Moravy a Slezska také zasáhne sněžení: do pátečního rána by mělo napadnout 5–15 centimetrů sněhu. Ve vyšších polohách Bílých Karpat a Vsetínska to ale může být i 20 centimetrů a nejvíc sněhu hrozí v Beskydech v okresech Frýdek-Místek a Nový Jičín, kde to může být i 40 centimetrů.

Meteorologická výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí od čtvrtečních 22:00 do pátečních 10:00 pro Zlínský kraj, část Moravskoslezského kraje a také pro Hodonínsko.

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)