V ANO sílí spor o straníky sedící na dvou židlích. Není hejtman jako hejtman, reagoval na to Babiš

Události: Mandátu poslance se zatím vzdala jen středočeská hejtmanka ANO (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO po volbách vyzvalo své hejtmany, ať si vyberou, jestli chtějí dál vést kraje, nebo být poslancem. Mandátu se ale vzdala jen středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná – Jermanová. Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová se zase vzdala jednoho z platů. Premiér a šéf hnutí Andrej Babiš to okomentoval slovy, že není hejtman jako hejtman.

Po říjnových volbách se poslanci stalo rovnou šest hejtmanů. A širší vedení hnutí ANO ty své vyzvalo, aby nekumulovali funkce. Nově zvoleným poslancům se ale z křesel hejtmanů příliš nechce. 

Kritika byla hlavně ke kumulaci funkcí za peníze. Je potřeba říct si – není hejtman jako hejtman.
Andrej Babiš
premiér, předseda hnutí ANO

„Ptal jsem se kolegů jestli mají pocit, že bych v poslanecké sněmovně neodváděl práci tak jako ostatní, a tam samozřejmě nemohl zaznít argument, že ne,“ reagoval jeden z nich, hejtman Olomouckého kraje a od října poslanec ve volbách vítězného hnutí Ladislav Okleštěk. Ten už obě funkce zároveň vykonával i v závěru minulého volebního období. 

Stejně jako Jana Vildumetzová. Loni složila slib zastupitelky a stala se hejtmankou Karlovarského kraje. Teď ji preferenčními hlasy lidé zvolili poslankyní. Dva platy ale pobírat nebude. Prozatím působí ve funkci hejtmanky jako neuvolněná.

„Budu zjišťovat, jestli opravdu lze tyto dvě funkce vykonávat, pokud tomu tak nebude, tak to poté nějakým způsobem vyhodnotím,“ uvedla už pro Události ČT letos 29. listopadu.

„Budu jenom věřit a doufat, že to zvládne,“ vyjádřil se předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Kritika byla hlavně ke kumulaci funkcí za peníze a paní hejtmanka to vyřešila takto. Je potřeba říct si – není hejtman jako hejtman,“ řekl šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš.

Jediný, kdo se z hejtmanů ANO vzdal mandátu poslance, je zatím středočeská Jaroslava Pokorná Jermanová. Podobně se zachoval i liberecký Martin Půta z hnutí STAN. Naopak obě funkce stále má Moravskoslezský Ivo Vondrák. Už druhé volební období je poslancem a hejtmanem Vysočiny Jiří Běhounek za ČSSD.

Když chcete pracovat dobře, tak nemůžete být třeba náměstkem pražské primátorky a zároveň poslancem, a kdo říká, že to jde, tak kecá.
Jakub Michálek
předseda poslaneckého klubu Pirátů

Hejtmani mezi zákonodárci ale nesedí jen v dolní komoře Parlamentu – jako například Jiří Čunek. Ten je hejtmanem Zlínského kraje za KDU-ČSL a zároveň i senátorem.

Nejde ale jen o vedení krajů. Třeba předseda poslaneckého klubu Pirátů se vzdal svého postu pražského zastupitele. „Když chcete pracovat dobře, tak nemůžete být třeba náměstkem pražské primátorky a zároveň poslancem, a kdo říká, že to jde, tak kecá,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

A například občanský demokrat Martin Kupka, o jehož mandátu poslance musel rozhodnout až nejvyšší správní soud, je vedle práce ve sněmovně také starostou. Tuto funkci ale nově bude vykonávat jako neuvolněný starosta – tedy s nižší odměnou.