Zeman: ČSSD by měla podpořit Rusnokův kabinet

Praha - Sociální demokraté by podle prezidenta Miloše Zemana měli podpořit vládu Jiřího Rusnoka. Zeman to řekl deníku Právo a dodal, že současná koalice se 101 podpisy má naději na druhý pokus o sestavení vlády. Prezident prý ale bude uvažovat i o tom, že by ho případně dal Bohuslavu Sobotkovi. Doufá však, že druhý pokus nebude potřeba.

Zeman v rozhovoru odmítá, že by premiéru Rusnokovi radil s obsazením jednotlivých ministerstev. „Samozřejmě, nevylučuji, že kdyby se ve vládě objevila neosobnost, tak bych s panem premiérem o této věci konzultoval. Ale protože tomu tak nebylo, plně respektuji jeho volbu,“ řekl Právu Zeman, který také odmítl, že by křeslo ministra financí pro Jana Fischera bylo úlitbou za Fischerovu podporu Zemanovi ve druhém kole prezidentských voleb.

Prezident vyslovil přání, aby vláda Jiřího Rusnoka mohla vládnout až do řádných voleb v příštím roce, hlavně kvůli rozpolcené sněmovně. Rusnokovu vládu chce osobně podpořit na jednání sněmovny 8. srpna, kdy se bude hlasovat o vyslovení důvěry ve středu jmenovanému kabinetu.

„Pojem ústavní zvyklosti je naprosto idiotský“

Hlava státu nesouhlasí s kritikou některých ústavních právníků a politiků, že porušuje ústavní zvyklosti. Prezident podle Zemana nemůže měnit ústavu, má ale právo měnit zvyklosti v ní přímo nezakotvené. „Především bych řekl, že pojem ústavní zvyklosti je naprosto idiotský, protože kdyby to byly opravdu ústavní zvyklosti, tak by nějakým způsobem byly zakotveny v ústavě. Jsou to jenom zvyklosti,“ prohlásil.