Fischer umořil dluh, výhody od ministra prý na sponzory nečekají

Praha - Neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Fischer už má peníze na zaplacení všech dluhů za svoji kampaň. ČT to potvrdil jeho asistent Martin Hakauf. Zhruba pětimilionový dluh se Fischer zavázal splatit dodneška. Už zítra by ho totiž měl prezident jmenovat ministrem financí v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Na transparentní účet Jana Fischera přišlo za posledních šest dní 5,3 milionu korun. Dnes v poledne dorazilo 980 tisíc od podnikatele Štefana Havlíka, ráno dva miliony korun od Davida Sivora. Podnikatel Ladislav Dráb poslal v pondělí 1,34 milionu. Tím, že Fischer dlužné částky stále hradí, patrně porušil zákon. Žádný postih mu ale v podstatě nehrozí. A žádné výhody pro sponzory prý z ministerské pozice nechystá, uvedl sám nastupující ministr financí.

U částky 1,34 milionu korun zatím není uvedené žádné jméno. Podle serveru Aktuálně.cz ale peníze poslal podnikatel Ladislav Dráb, pro kterého Fischer nyní pracuje. Dráb následně informaci potvrdil. Příspěvek byl podle něj domluven již od konce května a na účet měl dorazit do konce minulého měsíce, ale podařilo se jej „dát dohromady“ až nyní: „Tohle bylo dohodnuto dávno předtím, než vůbec pan Fischer věděl nebo nevěděl, že bude tahle situace a že mu bude nabídnuto toto místo,“ řekl Dráb s odkazem na Fischerovo angažmá v nové vládě. Hlavním důvodem finančního daru i zaměstnání Fischera bylo podle Drába přátelství. O tom, zda se Fischer po skončení Rusnokova kabinetu vrátí do energetické skupiny CE Group, kterou Dráb vede, se prý zatím nebavili. On sám by ale jeho návrat uvítal.

Nastupující ministr financí Jan Fischer: "Získání zbývajících sponzorských darů bylo dohodnuto dávno předtím, než jsem obdržel nabídku na post ministra financí, a dokonce i předtím, než padla současná vláda. Své sponzory jsem požádal, aby dary zaslali dříve, než budu jmenován do úřadu…"

Martin Hakauf, asistent Jana Fischera: „Dárci Jana Fischera jsou lidé, kteří podporovali jeho kampaň a program. Jsou to lidé, se kterými se Jan Fischer dlouhodobě zná a již delší dobu s nimi jednal o jeho závazcích.“

Čtvrtého července dostal Fischer milion od právníka Daniela Paľka, předsedy představenstva právnické firmy BSP Lawyer Partners, který dar už dříve slíbil. „Pro mě není překvapení, že se to podaří i dřív, jak pan Fischer říkal už před 14 dny,“ řekl dnes k vyrovnání dluhů předseda Fischerovy volební komise Jan Pirk.

V pondělí designovaný premiér Jiří Rusnok oznámil, že Fischer bude v jeho úřednické vládě ministrem financí a vicepremiérem. Fischer následně novinářům řekl, že dluhy splatí co nejdříve: „Tohle je můj závazek soukromý, se kterým se samozřejmě v nejbližší době vyrovnám, pokud ne dnes, tak zítra (v úterý)… Jsem velice rád, že můžu vstoupit do veřejného života očištěn o tento problém,“ řekl Fischer začátkem týdne. Podle Hakaufa chodí peníze na účet podle plánu. „Jan Fischer avizoval předem, že jednání budou probíhat,“ uvedl a zároveň vyloučil jakoukoli souvislost s novou Fischerovou funkcí.

Neúspěšný prezidentský kandidát podpořil ve druhém kole volby Miloše Zemana. Ve středu ho prezident jmenuje novým správcem státní kasy, což se některým lidem nelíbí. „Do včerejška (neděle) se mu nepodařilo splatit pět milionů za kampaň. Potom se najednou objeví nabídka, že by mohl být ve vládě, kterou prosazuje Miloš Zeman, ministrem financí, a ejhle, náhle se i objeví sponzoři,“ podotkl v pondělí v Událostech, komentářích místopředseda ODS Martin Kuba. Fischer to ale odmítá.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda v Interview ČT24 v souvislosti s kauzou kolem údajného uplácení tří bývalých poslanců ODS upozornil, že policie by podle této logiky měla zatknout i Zemana a Fischera: „Ve výkladu trestního práva, o kterém mluvíme, by nepochybně mělo státní zastupitelství v Olomouci začít stíhat pana Fischera a pana Zemana, protože jeden toho druhého podpořil ve volbách a ten druhý ho teď jmenuje ministrem financí.“

Marek Benda
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Fischer patrně porušil zákon, žádný postih mu ale nehrozí

Fischer je jediný z kandidátů na hlavu státu, kterému se účty nepodařilo v zákonné lhůtě vyrovnat. Tím, že dlužné částky stále hradí, patrně porušil zákon. Žádný postih mu ale v podstatě nehrozí. Napadnout nedodržování pravidel financování kampaně mohli jen ostatní kandidáti. „Ale tam byla lhůta, která již dávno vypršela. Z právního hlediska už nyní žádný postih není možný,“ podotkl předseda senátního mandátového a imunitního výboru Jiří Oberfalzer (ODS). Fischer není navíc jediný, kdo se tohoto prohřešku dopustil. Podle Oberfalzera by mohl mít stejný problém také Miloš Zeman a možná i někteří další kandidáti. 

Zákon zapovídá kandidátům nakládat s prostředky na účtu po dobu 120 dnů od vyhlášení výsledků voleb. Po jejich uplynutí mají 30 dnů na převedení nevyužitých peněz na humanitární účely. Potom lze volební účet zrušit.

Sponzorství mého dluhu žádné výhody nepřinese, tvrdí Fischer

„Vzhledem k obecné známosti mých donátorů je naprosto vyloučeno, aby jim plynuly jakékoli výhody, či jsem je jakkoli zvýhodňoval v rámci výkonu své funkce ministra financí České republiky,“ prohlásl Fischer. Za podporu prý nikomu neslíbil žádnou pomoc. Radim Bureš z Transparency International upozornil, že Jan Fischer bude muset ve svém politickém životě „dávat veliký pozor, aby jeho kroky nebyly vykládány, že jsou ve prospěch skupin, od kterých peníze dostal“.