Životní prostředí povede Podivínský, finance by mohl řídit Fischer

Praha – Premiér Jiří Rusnok obsadil předposlední volný post ve své vládě. Funkci ministra životního prostředí bude zastávat někdejší diplomat Tomáš Podivínský, který na ministerstvu nyní působí jako náměstek. O jménu pro poslední volné vládní křeslo – ministerstvo financí – má být podle Rusnoka jasno v pondělí, tak aby mohl prezident Miloš Zeman ve středu 10. července celou vládu jmenovat. Podle informací televize Nova Rusnok tento post nabídl někdejšímu předsedovi úřednické vlády Janu Fischerovi; o jeho angažmá se spekuluje již několik dní.

Co se týče náhradníků stávajícího šéfa státní kasy Miroslava Kalouska (TOP 09), Rusnok uvedl, že „kandidáty má“. „Myslím, že se blížím závěrečnému rozhodnutí a oznámím ho v pondělí dopoledne,“ dodal s tím, že dnes už žádná další jednání nepovede. Stejně tomu prý bude také v sobotu a v neděli.

V uplynulých dnech se spekulovalo o tom, že by ministerstvo mohl řídit někdejší předseda úřednické vlády Jan Fischer (čtěte víc), podle blíže neurčených informací televize Nova již dostal od Jiřího Ruskoka přímou nabídku. Už včera Fischer řekl, že „nejprve nabídka přichází, pak je možné se k ní vyjádřit“; pokud by přišla, důkladně by ji prý zvážil a rozhodl se. Dnes nechtěl své možné angažmá komentovat: „Nemám co dodat ke svým předchozím prohlášením. Vyčkejme na pondělí.“

Na jméno nového ministra financí již nyní čeká osmdesát měst a firem na severozápadě Čech, které čelí existenčním problémům kvůli pozastaveným evropským dotacím. Jednání se státem o znovuspuštění programu ROP Severozápad jsou totiž na mrtvém bodě. Brusel kvůli chybám v čerpání podmínil další spuštění dotačních programů pokutou ve výši 2,5 miliardy. Její polovinu chtějí zaplatit kraje, ministerstvo financí Miroslava Kalouska se ovšem na sankci nechtělo nijak finančně podílet. Obce i Karlovarský a Ústecký kraj doufají, že to by mohla změnit nová vláda.

PODÍVEJTE SE: Vizitky potvrzených členů Rusnokovy vlády

Předposlední jméno: Tomáš Podivínský

Jasné slovo dnes padlo k obsazení předposledního prázdného postu - minsiterstva životního prostředí. To povede třiačtyřicetiletý Tomáš Podivínský, který zde v současnosti působí jako náměstek odstupujícího ministra Chalupy; zaměřuje se na technickou ochranu životního prostředí. Podle pověřeného premiéra Jiřího Rusnoka tak resort, jehož se má ujmout, dobře zná.

Designovaný předseda vlády na Podivínském oceňuje i to, že pracoval ve Státním fondu životního prostředí a že coby bývalý člen diplomatického sboru v Rakousku se orientuje i v problematice jaderné elektrárny Temelín. „Zasloužil se o program Zelená úsporám, je to současně bývalý kariérní diplomat, tedy člověk, který dokáže tyto záležitosti přenést i na evropskou platformu. Tam jsou často velmi citlivé věci právě v oblasti životního prostředí, takže myslím, že je to vynikající kombinace předpokladů,“ řekl Rusnok k novému členovi svého týmu.

Hnutí Duha: Počkáme si, co bude

Podle programového ředitele Hnutí Duha Vojtěcha Koteckého má Podivínský přehled o tom, co se na ministerstvu děje. „Není to žádný nováček, který by na ministerstvo přicházel. Budeme ho hodnotit podle jeho výsledků, nikoliv předem. Počkáme si na to, jestli připraví nový zákon o odpadech, který bude podporovat recyklaci, jestli zajistí, aby MŽP začalo chránit Národní park Šumava, a nikoli ho otevírat developerům,“ reagoval Kotecký. Podle něj je také otázkou, zda bude program Nová Zelená úsporám skutečně pomáhat domácnostem snížit účty za energii a také smog na vesnicích.

Někteří ekologové upozorňují, že Podivínský nemá dlouhodobou zkušenost v oblasti životního prostředí, jaká by byla potřeba. Na rozdíl od ostatních náměstků ministra v demisi Tomáše Chalupy (ODS) však Podivínský působil aspoň ve Státním fondu životního prostředí, než na MŽP nastoupil.

Kdo je Tomáš Podivínský?

Vyškovský rodák Tomáš Jan Podivínský (*1969) vystudoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a v roce 2004 absolvoval Diplomatickou akademii v Praze; je kariérní diplomat. V letech 1997–2003 byl pověřen na velvyslanectví ČR ve Vídni česko-rakouskou komunikací problematiky Jaderné elektrárny Temelín, podílel se i na vzniku dohody z Melku. Zkušenosti sbíral v letech 2003–2005 jako ředitel kabinetu ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody, v letech 2005–2009 byl generální konzul ČR v Německu. Na MŽP přišel ze Státního fondu životního prostředí, kde měl jako náměstek na starosti program Zelená úsporám, jemuž se nadále věnuje i na ministerstvu.