Verdikt Ústavního soudu rozveselil levici

Praha/Brno - Nad rozhodnutím Ústavního soudu, který krom jiného zrušil nadstandardy ve zdravotnictví, sociální demokraté jásají. Stínový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vidí v rozhodnutí soudu zastavení ekonomické diferenciace pacientů. Soud zrušil na návrh ČSSD nadstandardy ve zdravotnictví, zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den i pokuty od pojišťoven za nevybírání regulačních poplatků. Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek nevidí v rozhodnutí nic fatálního, očekává, že se nadstandardy do zdravotnictví vrátí z vyhlášky legislativní cestou. Odcházející ministr Leoš Heger (TOP 09) přivítal, že Ústavní soud nenapadl možnost pro pacienty připlatit si nadstandard, když to upraví zákon, ne pouze vyhláška. Na novém zákoně chce po nástupu do funkce začít pracovat Hegerův následovník Martin Holcát.

„Je to skvělá zpráva pro všechny pacienty a všechny občany ČR, že ÚS zarazil likvidaci principu evropského zdravotnictví (…) Zákon svěřil do rukou ministerstva zdravotnictví kompetenci, aby udělalo krok k takovému zdravotnictví, jaké by se mu líbilo,“ prohlásil na adresu předmětného zákona Němeček. Podle něj ministerstvo směřovalo k rozlišení pacientů podle toho, na jakou péči mají nebo nemají peníze.

Také stokorunový poplatek představuje podle něj pro sociálně slabší občany a zejména pro seniory významnou peněžní zátěž. Zdravotní péče se pro ně stala kvůli jeho zvýšení pravicovou vládou neúnosně drahou a tím i nedostupnou. Všechny zrušené části zdravotnické reformy jsou zakotveny v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Tyto paragrafy požadovalo odstranit ze zákona 51 poslanců ČSSD.

Jeroným Tejc (ČSSD): „Je to příjemná zpráva nejen pro sociální demokraty, ale myslím, že i pro většinu lidí v naší zemi, kteří s neustálým růstem spoluúčasti mnohdy by velmi složitě nacházeli prostředky na zdravotní péči, na kterou by měli nárok na základě veřejného zdravotního pojištění…“

Igor Svoják (ODS), místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví„Všichni jsme přesvědčeni o tom, že nadstandardy ve zdravotnictví jsou nutné, protože jejich nezavedení vede k neustálému zvyšování nákladů zdravotních pojišťoven, a to je dále neudržitelné…“

Také komunistům udělal postoj soudců k normě radost. „My jako KSČM samozřejmě vítáme toto rozhodnutí Ústavního soudu, protože jsme se už od samotného počátku při schvalování snažili upozorňovat na možný rozpor právě s Listinou základních práv a svobod ohledně bezplatnosti zdravotní péče, na kterou má každý občan právo,“ reagovala stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková. Komunisty těší i to, že soud rozhodl o neústavnosti navýšení poplatku a pokutách za jejich nevybírání.

Nadstandardy v roce 2012
Zdroj: ČT24

Peníze se do zdravotnictví přivedou jinak

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček upozornil, že problém poplatků ve zdravotnictví se verdiktem ÚS pouze odsouvá do jiného politického prostředí. „Občan se bude podílet tak jako tak. To znamená, buď bude platit vybrané poplatky, nebo z pojištění nehrazené výkony, anebo se to politicky rozhodne jinak a zvýší se poplatky plošně o nějakého půl procenta a dopadne to na občany plošně,“ prohlásil pro ČT. Dodal, že změna se nebude líbit zdravotnickým zařízením, která přijdou o příjmy z poplatků a budou usilovat o zvýšení úhrad ze zdravotního pojištění.

Nový ministr má v úmyslu rovnou se vrhnout na zákon o nadstandardech

Budoucí ministr zdravotnictví Martin Holcát se hodlá po usednutí do čela resortu pustit do zákona, který nadstandardy nově upraví. Ministr v demisi Leoš Heger toto rozhodnutí vítá. Ocenil, že ÚS nenapadl možnost připlatit si nadstandard, pokud to upraví zákon. Podle šéfa lékařské komory Milana Kubka nezůstalo z Hegerovy reformy po dnešku nic. „Soud to zrušil, protože chce, aby to nebylo vyhláškou, ale zákonem. To bude úkol pro ministra, na tom se bude pracovat,“ řekl Holcát. Nadstandardy považuje za přínosné, z peněz navíc se podle něj může zaplatit například chronická péče o onkologické pacienty.

Martin Holcát v Událostech, komentářích:

„Jednou možná podají ústavní stížnost pacienti, kteří by si chtěli připlatit, ale nebudou mít tu možnost. (…) Češi utrácí daleko víc za alkohol, cigarety, drogy. Česká populace není zvyklá si připlácet na zdraví, ale připlácí si na jiné věci. A to by bylo potřeba změnit.“

Heger vysvětlil, že úprava nadstandardů se bude muset přenést z vyhlášky do zákona, což podle něj technicky legislativně je možno udělat relativně snadno. „Oponenti nám říkali, že tvoříme medicínu pro chudé a bohaté, nakonec praxe ukázala, že tady žádná chudinská medicína nevzniká, naopak naše drahá medicína je dostupná pořád všem,“ shrnul.

Ministr zdravotnictví v demisi Leoš Heger: „Ideově je nadstandardů připraveno poměrně dost. Nadstandard vychází z toho, že každý má nárok na kvalitní péči, jakou potřebuje, a nadstandard je jakýsi luxus.“

K platbám v nemocnici doplnil, že by měly mít stanovenu horní hranici. Podle ÚS jsou lidé, kteří nejsou schopni to zaplatit. „Měli jsme slíbeno, že náš sociální systém to pokryje. Ukazuje se, že to nepokrývá, takže zákon na to bude muset dát zastropování podobně, jako jsou zastropovány regulační poplatky,“ řekl Heger.