V Česku chybí dárci spermií. Zájemců je sice dost, ale projde jich jen minimum

V Česku chybí dárci spermií. Zájemci neprojdou testy (zdroj: ČT24)

V České republice začínají chybět dárci spermií. Zájem sice stoupá, na dárce se ale zvýšily požadavky. Přísná kritéria tak na jednotlivých klinikách splní ročně jen několik jedinců. Počet neplodných párů přitom pořád roste. Stále častější příčinou je právě špatná kvalita spermií.

„V dávných dobách nám pomáhali vojáci, teď nám hlavně pomáhají vysokoškoláci, ale s tím, jaký život žijí, na jaké úrovni stresu se pohybují, se počet dárců snižuje,“ řekl České televizi vedoucí lékař IVF Clinic Olomouc Štěpán Machač.

Měsíčně přijdou na olomouckou kliniku dva dárci, potřebovali by jich ale aspoň deset. Problémem jsou i přísná kritéria, která určuje světová zdravotnická organizace. Před sedmi lety pozměnila postup při výpočtech kvality spermií.

„V jednom mililitru ejakulátu musí být patnáct milionů spermií. Je definovaná i jejich pohyblivost. Alespoň 32 procent musí být rychle pohyblivých,“ vysvětluje vedoucí lékařka IVF Cube Praha Hana Višňová.

„Síto je docela náročné. Za loňský rok u nás prošlo pouze deset procent dárců, což je sedm ze sedmdesáti,“ dodává vedoucí lékař Reprofit Brno Pavel Otevřel. Václav Dvořák proto v Brně zorganizoval náborovou akci. Darovat šel s kolegy z divadla. Ani jeden ale neprošel, přestože řada z nich má děti.

Muži v Evropě, ale také v dalších západních regionech světa, se potýkají s vytrvalým úbytkem spermií. Podle studie zveřejněné v odborném magazínu Human Reproduction Update jim klesl od roku 1973 do roku 2011 počet spermií v jednom mililitru spermatu o 52,4 procenta. 

V nemocnicích ale mají velký problém i s dárkyněmi vajíček. Proces je navíc v tomto případě ještě náročnější. Ženy se musí na odběr déle chystat a brát léky.