Aktivisté se diví Okamurovu výroku o vlastním státě Romů

Praha – Senátor Tomio Okamura už před měsícem předložil zákony týkající se vyloučených lokalit – ohledně problematiky Romů jsou ale slyšet spíše jeho názory: Podle mnohých kontroverzní, podle Okamury ale například vyjadřující myšlenky, které se jiní bojí vyslovovat. Aktuálně senátor zaujal svou reakcí na článek serveru Týden.cz, který ho označil za nejhlasitějšího odpůrce „pozitivní diskriminace“ v Česku. Na svém blogu vzápětí vyjádřil myšlenku, že by Romové měli usilovat o vlastní stát.

Okamura tím chtěl autorům článku oponovat, podle romských koordinátorů si tím ale spíše uškodil. „Cikáni by měli probudit své elity, semknout se a usilovat o vlastní stát, (…) Česká republika (by) měla demokraticky podpořit jejich vystěhovalectví například do země, odkud pocházejí jejich prapředci,“ uvedl. V telefonické odpovědi pro ČT zmínil, že s touto myšlenkou přišli sami Romové jako první.

Romským představitelům se ale dle vyjádření příliš nezavděčil. Jako senátor by prý měl k soužití Čechů pomáhat, nikoliv ho vyhrocovat. „Můj otec, jeho otec a všichni moji předci ostatní se narodili v této zemi - na rozdíl od pana senátora. Beru to z jeho strany spíše jako úsměvné,“ uvedl středočeský romský koordinátor Cyril Koky.

Podle Kokyho by se Okamurovým postojem mělo vážně zabývat vedení Senátu. Sám předseda horní komory Milan Štěch považuje podobné výroky za „nebezpečné“. Okamura tím prý pouze sleduje vlastní popularitu. Štěch nicméně dodal, že se Senát Okamurovými výroky zabývat nebude. Jeho jednání tak musejí zhodnotit voliči a případně policie.

Okamura a Romové (zdroj: ČT24)