Začalo období „tichého zabijáka“. Oxidem uhelnatým se o víkendu přiotrávili lidé v Brně

V Olomouckém kraji instalují detektory proti otravám Oxidem uhelnatým (zdroj: ČT24)

S nástupem topné sezony znovu vyvstává riziko otrav oxidem uhelnatým. V Evropě je na prvním místě mezi náhodnými otravami. Tichý zabiják není vidět ani cítit. Naposledy v neděli v Brně záchranáři museli převézt do nemocnice dva dospělé a jedno dítě. Příčinou byl jedovatý plyn unikající z karmy. Některá města přistoupila k preventivní instalaci detektorů.

S topnou sezonou znovu vyvstává smrtící hrozba v podobě oxidu uhelnatého – z vadných plynových ohřívačů vody a plynových kotlů. Často číhá v koupelnách. 

V České republice je každoročně hospitalizováno několik set pacientů po intoxikaci. „Jen v Jihomoravském kraji vyjížděly naše posádky letos k víc než šedesáti pacientům, kteří se nadýchali tohoto nebezpečného plynu,“ uvedla mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Naposledy v neděli před polednem museli záchranáři v Brně převézt dva dospělé a jedno dítě do nemocnice. Nebezpečný plyn unikal pravděpodobně z karmy v bytě v brněnském Starém Lískovci.

Nedávno také hrozila otrava rodiny v Opavě, od té včas uchránil svou ženu a jedenáctileté dítě třiačtyřicetiletý muž, který začal odvětrávat místnosti ihned, kdy začal syn trpět dušností. A dobře udělal. Přivolaní hasiči a záchranáři potvrdili, že se rodina přiotrávila unikajícím oxidem uhelnatým.

Oxid uhelnatý zaujímá v Evropě první místo mezi náhodnými otravami. Jde o nedráždivý plyn, který je bez zápachu a člověk jeho přítomnost v místnosti nemusí zaregistrovat. Plyn je navíc nebezpečný tím, že se mnohem lépe než kyslík váže na krevní barvivo.

Některá města kupují hlásiče z městské kasy

Třeba v Olomouci přistoupili na prevenci a hasiči ve spolupráci s radnicí nainstalovali už stovky hlásičů detektorů oxidu uhelnatého. Od roku 2015 jich funguje již 627, zhruba třetinu z nich přitom namontovali letos. Zaměřili se hlavně na domy s pečovatelskou službou, kde žijí senioři, nebo třeba lidé nevidomí. 

Detektor oxidu uhelnatého pak signalizuje přítomnost nebezpečného plynu již při velmi malých koncentracích, kdy ještě není přímo ohroženo zdraví nebo život lidí, kteří jej dýchají.

Podle statistik hasičů v Olomouckém kraji bylo za posledních pár let otrav nejvíce loni, a to čtrnáct případů. Letos zaregistrovali hasiči zatím „pouze“ devět případů.

Například v polovině listopadu ve Šternberku zavolal hasiče muž, který naštěstí včas odhalil únik plynu a utekl na balkon. I tak museli záchranáři celou rodinu ošetřit.