Pochod homosexuálů půjde přes Staroměstské náměstí na Letnou

Praha - Pochod hrdosti homosexuálů, který se v Praze uskuteční už potřetí, změní letos proti předchozím rokům svou trasu. Tentokrát duhový průvod festivalu sexuálních menšin Prague Pride půjde 17. srpna na Letnou přes Staroměstské náměstí a Pařížskou. Organizátoři museli zvolit jinou variantu, protože tradiční cestu přes Václavské náměstí a Národní třídu si předem zamluvili odpůrci akce. Celý festival se koná od 12. do 18. srpna.

„Festival Prague Pride se za krátkou dobu své existence dostal podle bodování serveru gaycities.com mezi desítku nejlepších evropských Pride událostí, a to jako jediný z postkomunistických zemí,“ uvedla Bohdana Rambousková z pořadatelského týmu. Podle ní na loňský ročník zavítalo 40 000 lidí. Z nich 15 000 si nenechalo ujít „nejteplejší den v roce“, jak pořadatelé karnevalový průvod Prahou nazývají.

Letos organizační tým magistrátu nahlásil 10 000 účastníků. Vyrazit by měli od Stavovského divadla Havířskou do ulice Na Příkopě. Odtud se průvod vydá na náměstí Republiky, po Revoluční a Dlouhé na Staroměstské náměstí. Přes Pařížskou účastníci projdou na náměstí Curieových a po Čechově mostu na druhý břeh Vltavy. Po schodech pak vystoupají na Letnou, kde od 16:00 začne koncert. Připravena jsou dvě pódia. Vystoupí na nich Hercules and Love Affair Sound System z New Yorku či české kapely Cartonnage a Lanugo.

Protesty v Praze
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Na místech, kudy duhový průvod prošel v minulosti, by se podle magistrátního přehledu shromáždění měly konat Pochod pro rodinu Mladých křesťanských demokratů či shromáždění konzervativní iniciativy D.O.S.T. Ta proti festivalu Prague Pride ostře vystupovala. Svou akci nahlásila už v únoru. Prostor chce využít i křesťanská Liga Pár Páru ke svému evangelizačnímu průvodu. Střelecký ostrov, kde průvod hrdosti končíval, se letos navíc opravuje. V programu nebudou chybět diskuse, výstavy, promítání, sportovní akce či taneční večírky. Festivalové městečko vyroste letos na piazzetě Národního divadla.

Hlavním tématem třetího ročníku festivalu je coming out. Na něj odkazuje i slogan: Jdeme s barvou ven. „Coming out neznamená jen říct ostatním, že jsem gay nebo lesba. Těžké může být pro mnoho lidí vůbec přijetí faktu, že jsou odlišní,“ uvedl ředitel festivalu Czeslaw Walek. Podle něj si coming outem procházejí i ti, kteří se dozvěděli, že jejich blízcí mají jinou sexuální orientaci.