Zeman chce „vládu odborníků“, v úterý jmenuje premiéra

Praha - Prezident Miloš Zeman v pořadu Radiožurnálu Hovory z Lán naznačil, že by politickou situaci po demisi premiéra Petra Nečase (ODS) nejraději řešil jmenováním „vlády odborníků“. „V zásadě mám jasno a moje rozhodnutí bude takové, které nezklame moje voliče v prezidentských volbách,“ uvedl Zeman, jehož billboardy hlásily „Stop Nečasově vládě“. V hledáčku má prý čtyři osobnosti, které by mohly převzít premiérskou funkci. Budoucí premiér by podle Zemana nemusel mít nutně politický mandát. Rozhodnutí oznámí prezident oficiálně v úterý v 15:00 na Pražském hradě. Koalice chce v čele vlády Miroslavu Němcovou (ODS). Opozice žádá předčasné volby.

Zeman chce plnit předvolební sliby

Jeden z předvolebních slibů podle Zemana ještě není zcela splněn. "Nečasova vláda, byť je v
demisi, je stále ještě vládou," konstatoval prezident. Nejsilnější opoziční strana ČSSD přitom volá po rozpuštění sněmovny a předčasných volbách, kde by získala silnější mandát a mohla posléze sestavit vládu. Sehnat by ale opozice musela 120 hlasů.

„To rozhodnutí Poslanecké sněmovny o případném seberozpuštění by mělo vzít také v úvahu to, jaká bude ta vláda odborníků, jaké bude její personální složení, jaké bude její programové prohlášení,“ prohlásil Zeman.

  • Podle prezidenta rozhodně není jasné, že se na podzim uskuteční předčasné volby. „To rozhodne Poslanecká sněmovna, nikoli prezident republiky,“ zdůraznil Zeman.

Další alternativou je pověřit představitele současné koalice sestavením nového kabinetu, což by ovšem podle Zemana znamenalo, že de facto bude Nečasova vláda pokračovat. Prezident zmínil také možnost jmenovat premiérem největší opoziční strany ČSSD. Její předseda Bohuslav Sobotka ale tuto možnost už předem odmítl.

Reakce politiků na Zemanovo prohlášení o úřednické vládě:

„Rozhodnutí o tom, že by ji (úřednickou vládu) chtěl, musím respektovat, ale toto rozhodnutí se neopírá o názory, které slyšel v uplynulých dnech,“ prohlásila Miroslava Němcová nominovaná koalicí na post premiérky.

Karolína Peake (LIDEM): „Mě to nepřekvapuje, je to jedna z možností.“

Lubomír Zaorálek (ČSSD): „Nemyslím si, že by tyto úřednické vlády byly v historii Česka tak úspěšné, znamenalo to brzdu skutečných řešení problémů.“

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek (ČSSD)
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Úřednická vláda jako reálná varianta

„A pak nám zbývá ještě poslední varianta, o které se zatím málo uvažuje, ale kterou já pokládám za reálnou. A to je varianta toho, čemu vy novináři říkáte úřednická vláda a já tomu říkám vláda odborníků,“ prohlásil Zeman.

Takový kabinet by podle něj měl být tvořen profesionály, kteří znají problematiku jednotlivých resortů a nemuseli by se s nimi seznamovat teprve po vstupu do funkce. „I ta vláda úředníků či odborníků tady může být jako náhrada vlády v demisi současné vládní koalice jenom do předčasných voleb. Tato kombinace se vůbec nedá vyloučit,“ podotkl prezident.

Stane se premiérem Rusnok?

Nového premiéra chce Zeman jmenovat už v úterý. V zákulisí se přitom nejčastěji mluví o Jiřím Rusnokovi. „Neřeknu, ale rozhodně to nebude Pepek Vyskoč z Putimi,“ konstatoval Zeman. Kabinet, který by sestavoval jeho kandidát, by nejspíš připravoval i rozpočet na příští rok.

Bankovky
Zdroj: René Volfík/ČTK

Zeman už dříve předčasné volby zcela nevyloučil, zdůraznil ale náklady na nové volby. „Jsem bývalý ekonom a vyhodit do vzduchu půl miliardy korun jenom proto, že není možné sloučit volby do Poslanecké sněmovny s volbami do Europarlamentu, je určitý argument proti předčasným volbám,“ prohlásil nedávno Zeman s tím, že předčasné volby zcela nevylučuje. Zhruba sto zákonů by ale tak „spadlo pod stůl“.

„Když si budou občané přát předčasné volby, i když tu bude efektivní vláda odborníků, mají je mít,“ prohlásil také v pořadu Hovory z Lán Zeman.

Hovory z Lán

Miloš Zeman se vrátil k tradici založené Václavem Havlem. Český rozhlas Radiožurnál bude s hlavou státu vysílat skoro hodinový pořad každého čtvrt roku. Na rozdíl od rozhovorů s Havlem budou ty se Zemanem vysílány živě.

Poprvé se Hovory z Lán vysílaly 11. března 1990. Václav Havel natočil do roku 2000 355 dílů, jeho nástupce Václav Klaus z Lán nepromluvil ani jednou.

Nápad obnovit Hovory z Lán se v Českém rozhlase zrodil ještě před lednovou přímou volbou prezidenta.

Úřednická vláda? To už raději nové volby, ozývá se z koalice

V případě, že Zeman doopravdy nepověří Němcovou sestavením vlády, chtějí zástupci současné koalice znovu usednout k jednacímu stolu a radit se o dalším postupu. Z ODS i TOP 09 už ale zaznělo, že v takovém případě by byly nejlepší předčasné volby.