Kubera: Když žena chce, podlehne premiér i vojenská rozvědka

Praha - „Já bych chtěl, aby nebyli odsouzeni za trestný čin, ale aby takovéto jednání bylo odsouzeno jako nemorální,“ řekl ke stíhaným v kauze uplácení bývalých poslanců ODS posty v dozorčích radách senátor Jaroslav Kubera, který o sobě říká, že není příznivcem trafik. „Řešit politiku trestním právem není dobře,“ vysvětlil svůj postoj Kubera. Jako větší problém vidí selhání Vojenského zpravodajství, nejde podle něj ale o chybu systému, nýbrž o selhání jedince. „Když žena chce, muž podlehne,“ komentoval vliv Nagyové Kubera.

Podle Kubery je první chyba už v tom, že města i stát vlastní velké množství podniků. Tím se pak otevírá prostor, jako například i u nově vznikajícího pražského zastupitelstva, pro různé dohody slibující za politickou podporu místa v dozorčích radách. „Spor spočívá v tom, jestli je toto vyjednávání trestné,“ ptá se Kubera. Trestní právo podle něj ale nemá být nadužíváno a přidělování postů ve státních podnicích není správné, rozhodně to ale není korupce, přestože hranice mezi politickým obchodem a korupcí je často velmi tenká.

Ze stejného důvodu se Kubera ztotožňuje i s názorem poslaneckého klubu ODS, který by premiéra Petra Nečase v případě, že by byl také obviněn, k vyšetřování nevydal. „Politika se dá zneužít k pošpinění politika a presumpce neviny tu neexistuje,“ myslí si Kubera. Lidé jsou podle něj dnes citliví na negativní jevy a často považují všechny podnikatele a politiky automaticky za zločince.

  • „Těch podvodů se tu děje hrozně moc, protože lidé byli z doby totality zvyklí, že co se dá ošvindlovat, se ošvindluje,“ vidí atmosféru ve společnosti Kubera.
Jana Nagyová
Zdroj: Igor Zehl/ISIFA

Za vším hledej ženu…

Jako mnohem větší problém vidí Kubera selhání Vojenského zpravodajství, i když i v tomto případě jde podle něj spíše o pochybení konkrétních jedinců než o systémový problém. Podle Kubery nejspíš šéfka kabinetu premiéra Nečase Jana Nagyová požádala někoho známého, aby pro ni zjišťoval informace, a ten se jí rozhodl vyhovět.

  • „Když žena chce, tak muž podlehne. Muži podléhají, muži už jsou takoví,“ myslí si Kubera.

Naopak zákon o tajných službách je podle něj v pořádku, stejně jako výběr pracovníků Vojenského zpravodajství. Při výběru podle Kubery sice dochází k testům, jednotlivým selháním přesto zabránit nejde.  

  • „Spíš mi vadí forma toho zásahu, co se kolem toho dělo, to mohlo být učiněno decentněji,“ řekl Kubera. 
Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Jako východisko ze současné krize se Kuberovi nelíbí ani předčasné volby, ani úřednická vláda. „S úřednickými vládami mám jen ty nejhorší zkušenosti, většinou nic neudělají a utratí hodně peněz,“ uvedl senátor. Předčasné volby se Kuberovi nezamlouvají mimo jiné i proto, že by jen o pár měsíců předcházely volbám do Evropského parlamentu. „Když je permanentní volební kampaň, tak se toho příliš neudělá,“ komentoval Kubera.

Z volebního neúspěchu mají strach všichni

Předčasné volby by pak podle něj přišly pro ODS v nejhorším možném okamžiku, navíc ve chvíli, kdy na pravici probíhá boj o každý hlas. To může být podle Kubery jedním z důvodů, proč někteří z koaličních politiků nebyli zrovna nadšeni výběrem Miroslavy Němcové jako kandidátky na premiérku. „Koaliční partneři si možná přáli slabšího kandidáta,“ zaspekuloval Kubera.

Miroslava Němcová splňuje podle Kubery požadavky koaličních partnerů: má zkušenosti z Poslanecké sněmovny a takovou morální úroveň, že „nebude druhý den médii odstřelena“. Němcová má také výborné renomé v regionech. „Není to tak slabá žena, jak by se mohlo zdát,“ řekl Kubera.

„Každý jde do voleb s cílem zvítězit,“ myslí si Kubera. Šance ODS pro příští volby přitom podle něj nejsou tak špatné, jak by se mohlo zdát ze současných průzkumů. „ODS dopadne lépe, než si teď myslíme,“ řekl Kubera, podle něhož by ODS mohla získat výrazně víc než 5 procent hlasů.