Zeman dal stranám čas na vyjednávání do pátku

Praha - Politici usilovně připravují scénáře, jak vyvést zemi z momentální krize. Koncem týdne je mají přednést prezidentovi. ČSSD chce hlasovat o rozpuštění sněmovny, požádá proto o svolání mimořádné schůze. Konat by se mohla už příští týden. K předčasným volbám se přiklání i TOP 09, ale jen v případě, že se v nejbližších dnech nepodaří obnovit koalici dosavadních vládních stran s novým premiérem. Jeho jméno teď vybírají občanští demokraté.

Další vývoj bude záviset především na prezidentovi Miloši Zemanovi, který s rozhodnutím nespěchá, jednotlivým stranám se rozhodl nechat do pátku čas pro vyjednávání. Zeman žádné lhůty předepsané nemá, měl by ale jednat bez zbytečného odkladu. V pátek v 18:00 přijme v Lánech hlavní vyjednavače TOP 09 Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska. Občanští demokraté chtějí do pátku stihnout najít řešení současné vládní krize, které předloží prezidentovi místopředseda ODS Martin Kuba. S dalšími představiteli politických stran se bude Zeman scházet od pátku do pondělí, pak rozhodne o dalších krocích.

  • Místopředseda ČSSD Michal Hašek: „Po víkendovém kolečku jednání hlavy státu s představiteli jednotlivých stran budeme všichni moudřejší.“

Kuba přijede za Zemanem v pátek do Lán

První místopředseda a současný šéf ODS Martin Kuba a prezident Miloš Zeman se sejdou v pátek v Lánech. „Chceme komunikovat s koaličními partnery, schůzky dohadujeme, proběhnou v nejbližších hodinách či dnech. Do pátku bychom měli mít uvnitř koalice a uvnitř ODS vyříkáno, jakým způsobem chceme tuto situaci řešit,“ konstatoval Kuba. Že je ODS v časové tísni, ukazuje i to, že si na jednání sněmovny museli najít cestu nejen poslanci, ale také senátoři a evropští poslanci.

Místopředseda ODS Martin Kuba
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Ve hře je pokračování staronové koalice, Zeman by ale premiérem mohl jmenovat taky někoho z opozice nebo prosazovat úřednickou vládu. „Pro pana prezidenta by pravděpodobně byla nejlepší úřednická vláda, na kterou by měl jako prezident daleko větší vliv,“ uvedl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Úřednická vláda je variantou, kterou zatím zavrhuje jak koalice, tak i opozice. Silou svých hlasů ve sněmovně by se tak mohly postavit proti vytvoření takového kabinetu.

Schůzky v Lánech:

Na schůzku je pozvaný vždy předseda a místopředseda strany. Šéfka LIDEM Karolína Peake se s prezidentem Zemanem setkala už včera. Na víkend tak alespoň zatím společné jednání neplánují. 

Pátek

  • 13:30 Martin Kuba (ODS)
  • 18:00 Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Sobota

  • 18:00 Bohuslav Sobotka, Michal Hašek (ČSSD)
  • čas zatím neupřesněn: KSČM

 Neděle

  • 13:30 Věci veřejné

Nejčastěji se pro premiérský post skloňují dvě jména – jako první současný šéf strany Martin Kuba. Tomu ale oponenti vyčítají jeho vztahy s vlivným jihočeským podnikatelem Pavlem Dlouhým, a proto ho odmítá i předseda TOP 09. Druhým kandidátem by mohl být exšéf poslaneckého klubu a současný ministr dopravy Zbyněk Stajnura. Tomu by ale zase mohlo uškodit, že má blízko k Petru Nečasovi. Mluvilo se i o exministru spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi. „Nejsem sběratelem funkcí za každou cenu, v tuto chvíli se chci věnovat práci na úrovni Parlamentu. Přiznám se, že budu rád, když vybereme někoho jiného,“ řekl v Interview ČT24.

Opozice chce předčasné volby

Politici už se schůzkami ohledně budoucího vývoje začali, zástupci opozičních stran se sešli včera a jednohlasně tvrdí: Máme jasno, chceme předčasné volby. „Pro nás, ať už hovořím o Věcech veřejných, KSČM, nebo ČSSD, je pozměněná vláda koalice nemyslitelná,“ řekla Kateřina Klasnová (VV).  

  • Kateřina Klasnová: „Včera jsem se sešla s předsedou poslaneckého klubu KSČM Pavlem Kováčikem a předsedou poslaneckého klubu ČSSD Jeronýmem Tejcem a s těmito stranami máme stejný cíl: předčasné volby.“

„My nevidíme žádný automatický nárok ODS a koalice na to, aby pokračovala v řízení země,“ dodal místopředseda ČSSD Michal Hašek, podle nějž politická situace v zemi vypadá jinak a rozpuštění sněmovny je nejčistším řešením současné krize.

  • „Česká republika potřebuje politickou, nikoli úřednickou vládu se silným mandátem,“ myslí si Hašek.

Naopak koaliční strany v sestavení staronové vlády věří, podle Františka Laudáta z TOP 09 je šance na její sestavení nadpoloviční. „Je to sice věštění z křišťálové koule, ale takové vládě dávám tak 60, 70 %,“ řekl Laudát. Ztroskotat by přitom podle něj vláda mohla spíš než na osobě nominovaného premiéra na „vzpurných postojích“ některých poslanců. Mezi potenciálními kandidáty ODS jsou sice lidé, ke kterým má TOP 09 výhrady, přesto je Laudát přesvědčen, že se na jménu potenciálního premiéra strany shodnou.

  • „Nacházíme se ve velice citlivém stavu a předčasné volby by tuto zemi stály velice draho,“ myslí si Laudát.

Kabinet Petra Nečase bude zatím státu vládnout v demisi. Prezident Miloš Zeman vládu požádal, aby nepřijímala žádná strategická rozhodnutí.

Jana Nagyová
Zdroj: Igor Zehl/ISIFA

Aféra kolem Jany Nagyové: Sedm lidí ve vazbě, jeden stíhán na svobodě

Premiér Nečas čelí politické krizi po rozsáhlé policejní akci, která kromě jiného znamenala zatčení jeho spolupracovnice Jany Nagyové. Nagyová čelí v prvním případě, který se týká kauzy tří někdejších rebelů za ODS, obvinění z podplácení. Měla domlouvat posty pro „rebely“ z ODS, kteří opustili poslanecká křesla, a umožnili tak sněmovně na konci roku schválit balíček daňových změn - výměnou za odchod ze sněmovny jim nabízela posty ve firmách se státní účastí České dráhy, Čepro a Český Aeroholding. V této kauze jsou obviněni bývalí poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a exministr zemědělství Ivan Fuksa, dále také bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Ve druhém případě je žena, které hrozí až pět let vězení, obviněna z organizování zneužití pravomoci úřední osoby. Kvůli soukromému zájmu prý nechala vojenské zpravodajce sledovat trojici osob, mezi kterými byla Nečasova manželka Radka, dále zaměstnankyně a řidič Úřadu vlády, bez nutného zákonného souhlasu ministra obrany. Obviněni jsou také plukovník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek a bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, stejně jako jeho nástupce Milan Kovanda.

Aféra vypukla ve středu večer 12. června, kdy policisté z ÚOOZ začali zasahovat na řadě míst po celé ČR, mimo jiné na Úřadu vlády, ministerstvu obrany, ale i v sídlech Lesů ČR a u podnikatelů Ivo Rittiga a Romana Janouška a někdejšího žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka. Při 31 prohlídkách domů a nebytových prostor v posledních dnech zajistili policisté 120 až 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata.

V kauze bylo zadrženo devět lidí, sedm obviněných je nyní ve vazbě, na svobodě je stíhán Kovanda, který se ke sledování doznal. Vazebně stíhaní budou umístěni ve věznicích v Olomouci, Ostravě a Brně, někteří ve stejném zařízení.