Advokát Tomáš Sokol: Sledování Nečasové mělo být ochranné

Praha - Advokát jednoho ze zadržených v souvislosti se sledováním premiérovy manželky Radky Ondreje Páleníka Tomáš Sokol pro Českou televizi řekl, že podle výpovědi dalších dvou obviněných mělo jít o ochranné sledování. Rovněž podle Sokolova vyjádření dotyční lidé z Vojenského zpravodajství považovali pokyn Jany Nagyové za pokyn od premiéra a jako vojáci to brali v podstatě jako rozkaz.

„Ti, kteří se ke sledování přiznávají, současně tvrdí, že mělo jít o kontrasledování, tedy ochranu a monitoring paní Nečasové, zda není sama sledována a zda se kolem ní nepohybují podezřelé osoby,“ řekl České televizi advokát.

Sokol zdůraznil, že jeho klient se ke sledování bez rozkazu nepřihlásil. „Pokud jde o jiné obviněné, ti tvrdí, že to vnímali jako pokyn pana premiéra, a protože jsou vojáci, vnímali to svým způsobem jako vojáci a moc neuvažovali o právních souvislostech,“ uvedl Sokol. Podle něj mělo vedle Nečasové dojít ještě ke sledování nějakého řidiče a další ženy.

Ondrej Páleník
Zdroj: ČT24

Premiér Petr Nečas při jednání Poslanecké sněmovny k údajnému sledování své rodiny zmínil, že při nástupu do funkce odmítl ochranku a občas při bezpečnostně rizikových situacích je musel konzultovat s odborníky na bezpečnost. V tomto případě podle něj „mohlo dojít k tomu, že kombinací nedorozumění a služební horlivosti bylo postupováno tak, jak postupováno být nemělo.“

Sledování Radky Nečasové měla zadat Nagyová

Šéfka kabinetu premiéra Nečase Jana Nagyová čelí obvinění z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Pracovnice Úřadu vlády nechala vojenské zpravodaje sledovat konkrétní osoby, k čemuž nedal souhlas ministr obrany. Na tiskové konferenci to uvedl šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan.

Jana Nagyová
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Premiérovu ženu měli údajně sledovat právě bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, nynější ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a další vojenský zpravodaj. Nagyová podle Ištvana žádala po Vojenském zpravodajství informace, které byly mimo zákonem vymezenou působnost zpravodajů. „Konkrétní pracovníci zpravodajství“ žádosti vyhověli, což vedlo ke sledování několika konkrétních fyzických osob bez vědomí ministra obrany, ačkoliv zákon jeho souhlas vyžaduje. Získané poznatky pracovníci předali Nagyové, přestože zákon ukládá, že tyto informace může předávat výlučně ministr.