17. listopad v Česku: svíčky, koncerty a studentské průvody. Do ulic se ale chystají i extremisté

Česko si s v pátek připomíná dvě výročí spojená s 17. listopadem. Pietní akt u pražské Hlávkovy koleje vzpomene památku Jana Opletala, kterého zastřelili v roce 1939 nacisté během studentských protestů. Více akcí se však týká roku 1989 a sametové revoluce. Jejich těžištěm bude pražská Národní třída a Václavské náměstí. Do ulic se ovšem chystají také extremisté, proto budou v pohotovosti i policisté.

Muži v uniformách budou mít zřejmě nejvíc práce, aby od sebe udrželi pravicové extremisty a jejich odpůrce z řad anarchistů. Obě skupiny by se totiž mohly střetnout na Jungmannově náměstí, kam budou odpoledne směřovat jak anarchisté, tak tudy zároveň vede plánovaná trasa pochodu příznivců DSSS. Pravicoví extremisté se chystají projít také sousední Národní třídou.

Festival svobody chce probudit občanskou společnost

Právě na Národní třídě zasáhla policie 17. listopadu 1989 proti demonstrantům a tyto události pak vyústily v pád komunismu. I letos se tam uskuteční studentská pouliční slavnost Korzo Národní, která je součástí Festivalu svobody. Ten zastřešuje koncerty, divadla i vzdělávací program.

„Naším cílem a zájmem je apelovat na občanskou společnost a širokou veřejnost a připomínat, že ty hodnoty nevznikly samy od sebe a určitě se samy od sebe ani neudrží,“ vysvětluje mluvčí Festivalu svobody 2017 Jan Gregar.

Program akcí u Národního divadla
Zdroj: Festival Svobody
  • Studenti také ve spolupráci se společností Post Bellum a Ústavem pro studium totalitních režimů připravují velkou fotografickou výstavu. Ta má ukázat, jaké možnosti jim dává život ve svobodné společnosti.

Na Václavském náměstí začíná program v 16:30 a návštěvníci se mohou těšit třeba na koncerty kapely Zrní, Lenky Dusilové či Laca Décziho. Zazní také projevy Tomáše Sedláčka, Karla Janečka i dalších.

V průběhu podvečera se připojí také účastníci průvodu, který startuje ve tři hodiny odpoledne u památníku obětem komunismu na Újezdě. Průvod s názvem Pravda nemá alternativu je zaměřen proti fake news, hoaxům či polopravdám – mezi řečníky patří Martin C. Putna nebo Hayato Okamura.

Ve 13:30 pak startuje na Náměstí republiky podobně laděný pouliční karneval Sametové posvícení, který má letos podtitul „Tohle není kachna“. I tato akce chce upozorňovat na rozdíly mezi informací a dezinformací. Přes Karlův most a Kampu se pak účastníci karnevalu připojí k hlavní akci na Václavském náměstí.

Tam se přesně v 19:30 rozezní společně budíky, které mají symbolicky probudit občanskou společnost.

Z Albertova znovu vyrazí průvod studentů

Kromě Národní třídy jsou události 17. listopadu 1989 spjaté také s Albertovem, odkud před lety pochod studentů vyrážel. Letos budou tyto oslavy patřit studentům, program začíná před polednem a chystají se i různé besedy. Vysokoškoláci pak plánují pietní průvod se svíčkami k pamětní desce na Národní třídě.

V roce 2014 si prostor na Albertově zamluvili příznivci prezidenta Miloše Zemana, který tam promluvil i s dalšími středoevropskými prezidenty a odhalili i pamětní desku. Prezident se ovšem setkal s výrazným protestem veřejnosti, kvůli jeho proruským postojům či vulgárním výrokům v rozhlase na pódium létaly i předměty.

obrázek
Zdroj: ČT24

Letos se Miloš Zeman žádných oficiálních akcí nezúčastní. Podle svého mluvčího věnuje 17. listopadu 1989 jako jeho aktivní účastník tichou vzpomínku. Prezident se oslav neúčastnil ani loni.

Další politici pak uctí památku u Hlávkovy koleje a chystají se také položit svíčku u památníku na Národní třídě.

  • Na Národní třídě bude také prezidentský infostánek, kde najdou zájemci informace o jednotlivých kandidátech v boji o Pražský hrad. Někteří kandidáti přijdou diskutovat i osobně. Akci pořádá iniciativa Volit je Cool.
  • Večer proběhne na AMU na Malostranském náměstí Koncert proti totalitě.
  • Post Bellum udělí v Národním divadle Ceny Paměti národa osobnostem, které se zachovaly statečně při konfliktu s totalitní mocí.

V Brně se spojili studenti pěti univerzit

Události 17. listopadu 1939 i 1989 si na několika místech připomene i Brno. Studenti tamních univerzit společně pořádají akci Brněnský listopad: program začne v 15:30 na náměstí Svobody. „Na místě se účastníci můžou těšit na hudební vystoupení a satirické divadlo studentů z JAMU. Zazní zde projevy historiků, pamětníků, studentů, akademiků, ale i komentátorů současného dění,“ popisuje člen Akademického senátu JAMU Stanislav Čaban.

V 18:00 program pokračuje průvodem na Kraví horu. Jeho součástí bude několik zastávek na významných místech s komentářem historiků a pamětníků.

Hodnoty 17. listopadu má připomenout i další akce, která začne v 16:00 průvodem od Janáčkova divadla přes centrum města. Od 17:00 přijdou na řadu řečníci, poté hudební koncerty. Mezi pozvanými řečníky jsou zástupci lidovců, zelených či hnutí STAN, ale také umělci jako spisovatel Martin Reiner nebo režisér Vladimír Morávek.

  • Zástupci města se zúčastní oficiálního slavnostního shromáždění, které proběhne u památníku před budovou krajského soudu v 10:00.
  • Do ulic vyjdou také studenti, absolventi a učitelé gymnázia ve Vídeňské ulici. Jejich průvod vyrazí v 16:00 od budovy gymnázia na nádvoří Nové radnice, kde zazní krátké projevy a státní hymna.

Ve Zlíně kabaret Ovčáček miláček

Vysokoškoláci si připomenou výročí 17. listopadu i ve Zlíně. Tam začíná program v 16:00 u rektorátu univerzity, později vyrazí studentský průvod k pamětní desce obětí totalitních režimů na náměstí Míru. Vedle projevů politiků zazní na náměstí i koncerty, například kapely Blues Station nebo pěveckého souboru zlínského gymnázia.

Zlínské divadlo bude večer ve velkém sále promítat populární satirický kabaret Ovčáček miláček inspirovaný současnou politikou, v Dílně se pak bude promítat Krejčíkův Vyšší princip. 

  • V Liberci se v 10:00 u Památníku obětem komunismu uskuteční oficiální akce pořádaná městem. Poté má vyrazit průvod do centra na náměstí před radnicí.
  • V Českých Budějovicích proběhne akce „Rozsviťme demokracii. Od Jihočeského divadla vyrazí odpoledne průvod na náměstí Přemysla Otakara II., kde zazní projevy i hudební koncerty.
  • V Plzni budou oslavy 17. listopadu ve znamení lampionového průvodu. Akce začíná odpoledne v DEPU2015, zájemci si mohou vyrobit vlastní lampion. V 17:00 pak vyráží průvod podél řeky Radbuzy na Wilsonův most a zpět.
  • V Olomouci proběhne pietní akt v 11:00 před právnickou fakultou, kde promluví zástupci města i Univerzity Palackého. 
  • V Karlových Varech budou účastníci celý den na Náměstí republiky tvořit tematické plakáty, večer proběhne vernisáž.
  • V Jihlavě vyvrcholí 17. listopadu týdenní setkání mládeže z devíti evropských zemí. V Horáckém divadle proběhne Mírový koncert. Už odpoledne startuje studentský happening „Setkání u klíčů“.
  • Výročí 17. listopadu si připomenou i lidé ve Vsetíně. V pátek v 10:00 se tam uskuteční happening u památníku obětem totality v Panské zahradě.