Na Labi a ve Štěchovicích se evakuuje, na západě Čech není vyhráno

Praha - Večer začala evakuace na Labi a u Vltavy před Prahou: Odejít ze svých domovů musejí obyvatelé Štěchovic, evakuuje se v Kralupech nad Vltavou, v části Děčína a v okolí Terezína. Během dne našli záchranáři ve zřícené podmáčené chatě v Třebenicích u Prahy druhou oběť záplav. Po 21:00 hodině v Trutnově vylovili z řeky Úpy tělo neznámého muže, zatím není potvrzené, zda jde o třetí oběť. Vláda večer vyhlásila nouzový stav na území všech krajů v Čechách s výjimkou Pardubického kraje. Původně měl mít západ Čech to nejhorší už za sebou, nicméně během noci se očekává kulminace řek nejen tam, ale i na severu Čech.

Máte-li jakékoliv informace, postřehy, fotografie nebo videa z postižených míst, můžete jimi přispět do Krizové mapy Česka, kterou Česká televize spustila.

Ministr životního prostředí zřídil zvláštní povodňovou službu - aktuální údaje o vývoji se lidé dozví na lince 267 122 998. Ministr zdravotnictví Leoš Heger aktivoval krizový štáb ministerstva, který bude zajišťovat komunikaci mezi fakultními nemocnicemi a dalšími pražskými nemocnicemi zřizovanými ministerstvem.

Aktuální informace o stavech jednotlivých řek můžete sledovat zde.

Aktuální výstrahu ČHMÚ sledujte zde.

Aktuální informace o dopravních uzavírkách najdete na www.dopravniinfo.cz

Informace o uzavírkách na železnici najdete zde

Aktuální dopravní uzávírky najdete zde

Severní Čechy - na Labi začíná evakuace

Na severu Čech stoupla hladina vody na třetí povodňový stupeň. V Děčíně začala evakuace lidí ze 14 ulic v těsné blízkosti Labe. Protipovodňové hráze už staví Ústí nad Labem, Děčín, Roudnice nad Labem, Lovosice nebo Křešice na Litoměřicku. V Ústí nad Labem byla hladina v 19:00 na 609 centimetrech. Očekává se, že může vystoupat až na 10,5 metru. Na vodu se připravují i v Terezíně, starostka vyhlásila evakuaci v Českých Kopistech a Počaplech, které pod město spadají. Lidé mají domovy opustit do pondělních 6:00. Evakuuje se i v Kralupech nad Vltavou.

Znovu na třetím stupni je opět také Kamenice ve Hřensku a Mandava ve Varnsdorfu na Děčínsku. Mezi Děčínem a Benešovem nad Ploučnicí a u Moldavy na Teplicku navíc spadly stromy na železniční trať, hasiči odstraňují i stromy ze silnic a čerpají vodu ze sklepů. Stupeň ohrožení je i na Flájském potoce v Krušných horách. 

Stav ohrožení je v Libereckém kraji. Stupeň ohrožení je na čtyřech řekách a potocích Libereckého kraje, na Ploučnici, Smědé, Panenském potoce a Jeřici. Podle meteorologů má nadále pršet. Podle údajů Povodí Labe za posledních 24 hodin napršelo místy v Jizerských horách přes sto milimetrů.

Západní Čechy -  řeky budou kulminovat v noci

Plzeňský kraj vyhlásil odpoledne po jednání krajské povodňové komise stav ohrožení kvůli velké vodě. Večer zasáhly kraj nové srážky, řeky budou v kraji podle hejtmana kulminovat během noci, nicméně neměly by být větší problémy než včera. Situace se oproti odpoledni, kdy hejtman oznámil, že podle informací ČHMÚ a Povodí Vltavy by už v regionu nemělo docházet k zásadním problémům, mírně zhoršila. 

Stavy řek v Plzeňském kraji po odpoledních deštích opět rostou. Nejvíce stoupnou v noci a ráno hladiny Radbuzy, Úhlavy a Berounky, ale také Klabavy, mírně se mají zvýšit průtoky Úslavy a Mže.

Největší problémy byly podle něj v pátek a v sobotu v Brdech, díky nimž dosáhla Klabava až 20leté vody, ale nyní po kulminaci klesá, nicméně další problémy lze očekávat v noci, protože v okolí opět začalo pršet. Radbuza a Úhlava by měla kulminovat v bezpečném pásmu v pondělní dopoledne. Jedinou evakuací v regionu byla zatím záchrana lidí z chaty na Zvíkovci na Berounce, jimž voda zaplavila cestu.

Střední Čechy - Štěchovice evakuují

Podle hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka mají hladiny tamních řek kulminovat až v pondělí nebo v úterý. Večer začala evakuace části obyvatel Štěchovic - největší starosti tu dělá rozvodněná říčka Kocába. Problémy se objevují i na Labi, obcím na Mělnicku totiž dělají starosti nedostavěné protipovodňové hráze.

Ve Středních Čechách platí třetí povodňový stupeň na devíti místech. Dvacítka silnic je kvůli rozlité vodě uzavřená. Během noci má Berounka stoupnout ještě o tři čtvrtě metru. 

V Třebenicích u Prahy dnes nejspíš v důsledku podmáčené chaty zemřela žena. Záchranáři se ještě několik hodin snažili vyprostit z trosek chaty muže, ten už byl ale mtrvý. V oblasti zvané Na Chalupách blízko Sedlčan zasahoval vojenský vrtulník ze základny dopravního letectva v Praze-Kbelích. Z objektů odříznutých vodou evakuoval muže, psa a kočku.

Záchranáři v nočních hodinách zasahovali u Berounky v Hlásné Třebáni, kde se na jezu převrátil raft se třemi lidmi. Z vody se dostal jen jeden vodák. Po dalších pátrali policisté i hasiči, ale kvůli nepřízni počasí akci po dvou hodinách ukončili. Pátrací akce dnes z důvodu povodní nepokračuje, hlídka už jen prohlíží okolí oblasti. „Na dolním toku řeky Berounky v Lipencích, Radotíně jsme už z preventivních důvodů odpojili některé trafostanice, které by mohly být zalité vodou,“ uvedl mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec. Další trafostanice se v Praze odpojují u Libeňského mostu a dále v okolí Botiče - informace o odpojování trafostanic.

Hlavní události Středočeského kraje:

  • Hasiči evakuovali dětský tábor v Kolíně.
  • V Jílovém u Prahy ze zatopeného domku vyprošťovali matku se třemi malými dětmi.
  • Na Příbramsku se sesul svah na silnici a je zcela neprůjezdná.
  • V Kamenných Žehrovicích na Kladensku povolila hráz Turyňského rybníka a zaplavila fotbalové hřiště.
  • Ve Svatém Jánu na Příbramsku se k vodou ohroženým lidem hasiči dostávali člunem.
  • V Berouně v sobotu před půlnocí evakuovali 47 obyvatel domova pro seniory, který stojí u řeky Litavky.
  • V Černošicích v noci na dnešek odklízeli náplavky a nechali odpojit elektrickou energii v zaplaveném území.

Jižní Čechy - voda zmařila projekt odbahnění Jordánu

Na celém území jižních Čech platí od 20:00 stav nebezpečí. Nicméně podle hejtmana Jiřího Zimoly jde o preventivní opatření, aby bylo možné efektivně koordinovat situaci v kraji. Situace je dramatičtější na vodních dílech, před polednem praskla hráz na nádrži v Husinci, kvůli čemuž muselo být evakuováno 70 lidí. Hráz se protrhla také v Maršově na Táborsku. V přepaženém táborském rybníce Jordán se protrhla jen provizorní hráz, která byla vybudována kvůli projektu odbahnění. Mimo samotný rybník se ale voda nedostala.

Krátce před půlnocí: Většina hladin jihočeských řek už neroste.

Podle Tomáše Vlasáka z českobudějovického hydrometeorologického ústavu může jít o dvacetiletou a v některých místech i o padesátiletou vodu. Kvůli pádům stromů a podmáčenému terénu také dochází k potížím s dodávkou elektřiny v síti E.ON. Energetická společnost eviduje osm poruch na vysokém napětí, 44 poruch na nízkém napětí a poruchu v oblasti dodávek zemního plynu na Českokrumlovsku. 

Východní Čechy - v Hostinném zasahoval vrtulník

Vodní toky, které se vylily z břehů v Královéhradeckém kraji, zatopily na několika místech rodinné domy a silnice. Situace byla nejkritičtější na Trutnovsku v Hostinném a obci Rudník-Arnultovice. Silný proud tam znemožňoval průjezd těžké techniky hasičů do nejvíce zasažených oblastí. Místní obyvatelé tak byli uvězněni v zaplavených domech. Na místo byl proto povolán záchranný vrtulník, který evakuoval šest lidí. Dva lidé byli zraněni. Kromě Trutnovska je vážná situace také na Hradecku a Jičínsku, kde desítky hasičů neustále odčerpávají vodu ze zatopených sklepů.

Policisté navíc pátrají po vodákovi, se kterým se na řece Metuji převrhla loď. Neštěstí se stalo v úseku mezi Peklem a Novým Městem nad Metují na Náchodsku, tři další vodáky se podařilo zachránit. „Po pádu do vody se vodák ztratil, nyní po něm v úseku pátrají policisté a hasiči,“ uvedla mluvčí královéhradecké policie. Kromě toho policisté pátrají také po dvou vodácích, kteří se v sobotu v noci převrátili s raftem poblíž Hlásné Třebáně na Berounsku. Jednomu vodákovi se podařilo z vody dostat. 

Voda komplikuje i dopravu

Podle mluvčí Českých drah zastavilo nepříznivé počasí provoz převážně na regionálních tratích. Většina z nich je v Jihočeském a Středočeském kraji, po jedné trati jsou uzavřeny v Ústeckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Lidé by měli sledovat informace na drážním webu, na kterém najdou aktuální informace o zavedené náhradní autobusové dopravě a orientačních časech zprovoznění tratí. České dráhy v reakci na počasí budou až do odvolání v plné výši vracet peníze za úplně nebo částečně nevyužité jízdenky a místenky, dodala mluvčí. V záplavami postižených oblastech mohou mít problémy i řidiči. 

V 18:00 by se kvůli vážné povodňové situaci měla sejít vláda. Premiér Nečas očekává, že např. projedná pomoc armády. Už k tomu uvolnil 200 vojáků. Ministr financí Miroslav Kalousek už v Otázkách Václava Moravce přislíbil uvolnění finančních prostředků zatím v řádu stovek milionů na protipovodňová opatření.

Výhled počasí na červen:

Předpovědi meteorologů nejsou příznivé ani v dlouhodobějším horizontu. První červnový týden by měl opět přinést srážky, stejně tak poslední červnový týden. Teploty budou v červnu většinou průměrné (kolem 16 stupňů), ani závěr měsíce letní teploty zřejmě nepřinese. Meteorologové neočekávají, že by se vyšplhaly nad 17 stupňů.