Živelní pohroma jako adrenalin. Lidé riskovali na horách, aby si udělali selfie v orkánu

UDÁLOSTI: Nedělní vichřice coby riskantní zábava (zdroj: ČT24)

Akutní následky nedělního větru už se podařilo zlikvidovat. Energetici ve středu zrušili kalamitní stav, na trať z Veselí nad Lužnicí do Jihlavy se vrátily vlaky a neprůjezdné zůstávají poslední silnice. Podle záchranářů se ale někteří lidé v době, kdy bylo nejhůře, chovali lehkomyslně. Místo aby vyhledali úkryt, vyrazili na místa, kde foukalo nejsilněji, aby se v orkánu vyfotili.

Varování meteorologů a záchranných složek před nedělním větrem bylo důrazné a jednoznačné: „Rozhodně nechoďte do lesa a nevydávejte se na horské túry.“ Na vrcholcích hor, kde foukalo nejsilněji, přesto bylo rušno. „Je to super, někdo má ten adrenalin rád,“ poznamenal Martin Germek, který vyrazil v autě na Klínovec, aby si v čerstvém sněhu zadriftoval.

Živelní pohroma se stala kuriózním lákadlem, které právě na krušnohorský Klínovec, ale i sousední německý Fichtelberg přivedlo turisty i s dětmi či psy. Na obou horách vál vítr rychlostí přes sto kilometrů za hodinu, na Fichtelbergu v nárazech dokonce přes 170 km/h.

Nečekaný nával pak  zažila horská restaurace nedaleko Ryžovny. Hostinský Dalibor Hoffmeister přitom vzhledem k počasí hosty neočekával. „Řeknu vám to na rovinu, není to normální. Já, kdybych sem nemusel, tak jsem doma, čtu si knížku,“ zdůraznil.

Zatímco přicházeli zážitkůchtiví turisté, padaly kolem restaurace stromy. Ryžovna patří k lokalitám, které vichřice tvrdě zasáhla, dva dny pak byly nesjízdné silnice, které do osady vedou z Božího Daru i z druhé strany z Potůčků.

Psycholog: Senzacechtivé turisty uklidní až mrtvola

Další lidé se pak vydali ven, aby zblízka pozorovali práci hasičů, kteří se snažili co nejúčinněji odstraňovat následky větru. Sami se přitom vystavovali nebezpečí. Podle místostarosty Božího Daru Martina Šlechty se přišel pán s dětmi podívat, jak hasiči řežou strom, a stál přitom pod dalšími stromy, které se nebezpečně nakláněly.

Podle odborníků odradí zvědavé lidi od riskování většinou až střet se skutečnou tragédií. „Jediná prevence je, když vidíme mrtvého člověka přikrytého plachtou,“ míní psychiatr Karel Moravec.

Při nedělním orkánu zemřeli čtyři lidé. Na všechny popadaly stromy. U obce Stařeč na Třebíčsku zemřela mladá žena, v Jičíně třiaosmdesátiletý muž, u Veliše na Benešovsku stejně starý houbař a v pondělí pak podlehl zraněním muž z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku.