Kalousek nechal blokovat ruské letadlo cisternou

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek chtěl 2. května zastavit odlet ruského podnikatele Alexeje Torubarova, kterého Česko vydalo kvůli trestnímu stíhání do jeho země. Podle Lidových novin ministr dokonce nařídil personálu letiště postavit před letadlo cisternu. Chtěl tím prý zabránit mezinárodní ostudě, protože s Torubarovem nebylo ukončeno azylové řízení a vydán být neměl. Rus ale nakonec stejně odletěl.

Podnikatel Torubarov byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů. Torubarov naopak tvrdí, že jej vydíraly ruská tajná služba, policie a mafie. V Česku žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek pak rozhodl o vydání, píší Lidové noviny. Ovšem ve chvíli, kdy již měl podnikatel odletět, se podle deníku pokusili čeští ministři financí, spravedlnosti, zahraničí, dopravy a vnitra vydání zastavit, dokonce i zablokováním letadla. 

Letiště Václava Havla spadá pod Kalouskovo ministerstvo. „Vše, co ten den konal personál letiště, konal výhradně na mou odpovědnost,“ řekl Kalousek. „Bylo by naprosto nefér volat k odpovědnosti kohokoli jiného,“ dodal. Ruský letoun s Torubarovem ale nakonec stejně odletěl. 

  • Karel Šrol, mluvčí ministerstva zahraničních věcí: "Pan ministr v inkriminovaný den, kdy se dozvěděl, že letadlo startuje, skutečně činil kroky k tomu, aby zjistil, zda to vydání je správné nebo nikoli."

Rodina podnikatele kvůli vydání Torubarova podala na ministra spravedlnosti trestní oznámení. Blažek akci na letišti komentovat nechtěl, ale vydání Torubarova nepovažuje za chybu. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg má opačný názor. „Byl to prostě typický omyl. První informace, kterou jsme dostali, zněla, že vydání bylo zastaveno, pak zase že ne,“ uvedl. 

Syn Alexeje Torubarova Stas: „Jsme v obrovském šoku z toho, že Česko svolilo k vydání. Matka leží v depresi a vůbec nevím, jestli svého otce ještě někdy uvidím živého.“

Alexej Torubarov
Zdroj: ČT24

Nevládní organizace poukazují na drastické podmínky v ruských věznicích i na mezinárodní úmluvy o lidských právech. K vydání musí být nejprve uzavřeno azylové řízení včetně případných soudních přezkumů. „Jsme velice rozčarováni rozhodnutím pana ministra, že se rozhodl pana Torubarova vydat, a to z mnoha důvodů. Myslím, že už mohlo být varovné, že Rakousko, kde byl ve vazbě, se rozhodlo ho nakonec nevydat,“ zdůraznila Anna Šabatová z Českého helsinského výboru.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek:

„Přípustnost vydání zkoumají české soudy, v jeho případě krajský, vrchní a následně i Ústavní soud, dokonce opakovaně. Tyto soudy, které měly k dispozici veškeré materiály, rozhodly o přípustnosti vydání. To znamená, že kdybych rozhodl jinak, tak bych naopak jednal proti rozhodování českých soudů. Což považuji za vyloučené.“

Kdyby měla policie odvahu, tak Torubarova z letadla vytáhne

Aby získal čas pro zasahující policisty, přistoupil Kalousek k radikálnímu řešení. Dal personálu letiště příkaz, aby cestu na ranvej ruskému stroji zahradil cisternou. „Rusové nechtěli Torubarova za žádnou cenu vydat s tím, že chtějí oficiální dokument. Červíčkův příkaz jim nestačil. Nakonec málem došlo k přestřelce mezi Rusy a našimi policisty. A tak nakonec ministr Schwarzenberg dal pokyn, aby letadlo odletělo,“ popsala dramatické okamžiky Hana Demeterová z organizace Pomoz jednomu člověku, která se odvolává na informace od náměstka ministra spravedlnosti Daniela Voláka. Co se na letišti skutečně seběhlo, ale nikdo nechce oficiálně potvrdit. Mluvčí letiště mlčí a policie hovoří a běžném postupu.

Podle informací serveru Lidovky.cz byl Torubarov vydán kvůli přílišné zdrženlivosti zasahujících policistů. „Kdyby měli policisté stejnou odvahu jako personál letiště, tak by bývali Torubarova vytáhli,“ řekl serveru Lidovky.cz zdroj, který je s událostí na letišti detailně obeznámen. 

Třiapadesátiletý Torubarov byl v letech 2006–2008 ředitelem a spolumajitelem volgogradské společnosti Elvis Pljus, která ve městě provozuje bar a restauraci. Ruská prokuratura ho obviňuje, že se v té době dopustil finančních machinací a poškodil ostatní vlastníky. Podle ruského tisku získal bankovní úvěr 25 milionů rublů (16 milionů korun), za který se bez dohody se spolumajiteli zaručil majetkem své firmy. Získané peníze pak údajně použil pro svou osobní potřebu. V listopadu 2008 navíc Torubarov podle ruských prokurátorů odkoupil podíly ostatních dvou spoluvlastníků podniku za 26 milionů rublů, ale přestože firmu na svou osobu převedl, dlužnou částku nezaplatil. 

„Máme informace, že za ty tři týdny, co už je pan Torubarov v Rusku, se s ním nemohl spojit ani jeho obhájce. To je důkaz toho, že práva dodržována nejsou,“ uvedl Torubarovův advokát Milan Hulík.

Vydáno pod