S listopadem přichází opět sezona zimních kol. Letos přezuje 96 procent řidičů

Od začátku listopadu musejí mít řidiči na autech zimní pneumatiky, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Výška vzorku musí být alespoň čtyři milimetry. Za nesplnění povinnosti mohou policisté uložit pokutu až dva a půl tisíce korun. Auto na zimu přezuje 96 procent českých řidičů, vyplývá z průzkumu agentury Ipsos.

Podle průzkumu čeká téměř třetina řidičů na přezutí až na první polovinu listopadu. Kvůli ochlazení v posledním týdnu zaznamenaly pneuservisy o třetinu vyšší zájem o přezouvání. Čekací doba na přezutí se pohybuje od pěti pracovních dnů až po deset ve větších městech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejvíce řidičů na letních pneumatikách bude jezdit letos v zimě v Praze (7,8 procenta) a v Karlovarském kraji (6,3 procenta). Nad celorepublikovým průměrem podílu řidičů s letními pneumatikami je ještě Moravskoslezský kraj, kde nebude přezouvat 4,4 procenta řidičů.

„Zatímco v Praze je do určité míry pochopitelná jízda na letních pneumatikách u řidičů, kteří nejezdí mimo hlavní město a v případě zhoršených klimatických podmínek auto nepoužívají, u karlovarských řidičů jde zcela jistě o zbytečné riziko,“ podotkl Luděk Čermák z firmy Essox, která si průzkum objednala.

UDÁLOSTI: Na zimu se nepřipravují jen řidiči, ale také silničáři. Nově jsou mezi nimi i soukromníci (zdroj: ČT24)

Přibližně polovina českých řidičů najezdí v zimním období od začátku listopadu do konce března méně než 5 tisíc kilometrů. Z této skupiny se rekrutuje nejvíce těch, kteří odmítají přezouvat.

Zimní pneumatiky lze snadno poznat podle symbolu horského masivu se sněhovou vločkou na boku pneumatiky, dále se používá označení M+S, MS, M/S nebo M.S. Zimní pneumatika musí mít výšku vzorku minimálně čtyři milimetry. Za jízdu bez zimních pneumatik hrozí pokuta až 2500 Kč.