Hannig se zařadil do pelotonu prezidentských kandidátů, má podpisy poslanců

Petr Hannig oznámil, že získal podporu dvaceti poslanců pro svoji kandidaturu na prezidenta a podpisy již odevzdal ministerstvu vnitra. Hudebník a předseda strany Rozumní ohlásil kandidaturu v červenci s tím, že chce navázat na politiku stávající hlavy státu Miloše Zemana, ale nabídnout jinou formu chování.

Petr Hannig získal pro svoji prezidentskou kandidaturu minimální potřebný počet poslaneckých podpisů, tedy dvacet. Nechtěl upřesnit, ze kterých jsou politických stran. O podpoře ale chce ve sněmovně ještě vyjednávat a do 7. listopadu, kdy je uzávěrka registrací, získat ještě další podpisy.

Ačkoli v nich sám získal pouze 223 přednostních hlasů a jeho strana 0,72procentní podporu, využil šéf Rozumných sněmovní volby, aby získal podporu končících i nových poslanců, upozornila ČTK. Mandáty odcházejících poslanců totiž končí až 26. října, tj. přesně čtyři roky od minulých voleb, nově zvoleným začaly dnem zvolení, tedy v sobotu. Podle stanoviska ministerstva vnitra mohli kandidáti na prezidenta použít podpisy obou skupin poslanců, pokud je odevzdali do středy. 

Hannig není prvním kandidátem, který ohlásil, že získal potřebný počet podpisů zákonodárců, a tak se bude moci ucházet o hlasy voličů v prezidentské volbě. Podporou 22 poslanců se v polovině října pochlubil prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. O podpis více pak bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek.

Potřebnou podporu získali i někteří kandidáti, kteří se rozhodli spolehnout na podporu občanů a sbírají jejich podpisy. Potřeba jich je 50 tisíc. Dostatečný počet shromáždili současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš i textař Michal Horáček.

O potřebném počtu podpisů senátorů se potom zmiňoval místopředseda horní komory Jaroslav Kubera (ODS). Ten však ve středu oznámil, že kandidovat nebude.

Zpěvák, skladatel, producent, hudební vydavatel a politik se narodil 20. ledna 1946 v Ústí nad Labem. Vyučil se uměleckým kovářem, poté vystudoval konzervatoř a později kompozici na HAMU v Praze.

V 80. letech patřil k vlivným postavám populární hudby, mimo jiné objevil Lucii Bílou. Do roku 1989 působil jako hudební dramaturg v Československém rozhlasu. Od 90. let podniká.

V roce 2002 založil Stranu zdravého rozumu, která později začala spolupracovat se stranou Jany Bobošíkové a přejmenovala se na Suverenita – Strana zdravého rozumu. V roce 2010 nesla několik měsíců název Suverenita – blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu. Nyní strana působí pod názvem Rozumní.

Lídr evropské kandidátky Zdravého rozumu Petr Hannig
Zdroj: ČT24