Dany omládnou, armáda dá za modernizaci houfnic přes miliardu

UDÁLOSTI: Armáda připravuje modernizaci zastaralých houfnic (zdroj: ČT24)

Houfnice Dana nebo též DANA (tj. dělo automobilní, nabíjené automaticky) nejdou do výslužby ani po 40 letech od svého zkonstruování. Armáda naopak připravuje jejich modernizaci, která vyjde na více než miliardu korun.

Základem českého dělostřelectva je v současné době 48 samohybných kanonových houfnic Dana. Jejich méně poetické označení zní Samohybná kanonová houfnice vzor 77, které značí, že jde o konstrukci přesně 40 let starou. Armáda je zařazovala do služby v průběhu 80. let.

Vyřazovat je však nebude. Úplně se vzdát dělostřelectva není vhodné, podle analytiků ukazuje například konflikt na Ukrajině, že je stále nepostradatelné a tam, kde existuje jasná bojová linie, rozhoduje o úspěchu. Chystá se proto jejich modernizace, projde jí 33 Dan.

Upravené stroje mají být pohodlnější pro vojáky – při jízdě i při střelbě. „Bude mít kvalitnější podvozkovou část co se týká motorů, náprav, stabilizace při střelbě. To znamená (…) modernizovaný hydraulický systém,“ uvedl velitel 13. dělostřeleckého pluku Ivan Mráz. Velitel 131. dělostřeleckého oddílu Vlastimil Urban od modernizovaných Dan ve stručnosti očekává dvě věci: „Rychlost a přesnost.“ 

První přestavěné houfnice by armáda mohla začít testovat na přelomu let 2018 a 2019.  Do výzbroje by se mohly dostat o rok později.