ANO jedná o sněmovně i vládě. Od STAN dostalo košem, v opozici se vidí i ČSSD

UDÁLOSTI: ANO zahájilo sérii vyjednávání o sněmovně (zdroj: ČT24)

Vítězné ANO začalo s povolebním vyjednáváním. Začalo prosazovat svého poslance Radka Vondráčka do čela sněmovny, s ostatními stranami hovořil Andrej Babiš například o počtu místopředsedů. Kolečko schůzek otevřelo ranní setkání s komunisty. Předseda Starostů Petr Gazdík po schůzce řekl, že Andrej Babiš přemlouval hnutí ke koaliční spolupráci, ale marně. Babiš tato slova popřel. Zájem o koalici odmítla večer i ČSSD, je připravená na opozici. Prezident Miloš Zeman pak pro Blesk.cz uvedl, že Babiše pověří sestavením vlády.

On-line přenos
ON-LINE: Volby 2017
23:30
Česká televize

ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

22:41

„To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

ČSSD se chystá do opozice

Schůzka sociálních demokratů a ANO začala ve sněmovně krátce po osmé večer, ČSSD na ní reprezentovali dva její místopředsedové – volební lídr Lubomír Zaorálek a pověřený šéf strany Milan Chovanec. Nabídku vládní spolupráce a sestavování koalice neočekávali už před jednáním, domluvit chtěli rozdělení sněmovních postů. Sociální demokraté stojí o místopředsednické křeslo, už dříve se spekulovalo, že by mohlo připadnout premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Na jednání se se zástupci ANO shodli, že křesel vedení by mělo být maximálně pět.

Schůzce s babišovci předcházelo zasedání stranického grémia v Lidovém domě. Již před ním zaznívaly hlasy, zda by sociální demokraté vedle debat o podobě sněmovny neměli před vládním vyjednáváním upřednostnit odchod do opozice. To navrhuje předseda Senátu Milan Štěch a představitelné je to jak pro Chovance, tak pro Zaorálka.

Místopředsedové ČSSD Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek po jednání s vedením ANO
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Je pravda, že volby ukázaly, jaká rizika pro nás mělo soužití s Andrejem Babišem a jak jsme za koalici zaplatili,“ prohlásil neúspěšný volební lídr Zaorálek. Opozici si dovede představit i Chovanec, podle nějž se nebude ČSSD prodírat do vlády, kde by neměla důstojné zastoupení. 

To nakonec potvrdili i po večerním jednání s ANO; s ohledem na volební výsledek jsou připraveni na opoziční úlohu.

Se Starosty se Babiš neshodl

Už odpoledne se Babiš setkal se Starosty. „Starostové mají podobný program jako my, jenom nemají přímou volbu starostů. To je podle mě chyba. Asi to ale není moc o programech. Farský se o mně vyjadřuje hůř než Kalousek,“ řekl před schůzkou se STAN novinářům Babiš. Zatímco s komunisty jednal v Průhonicích, se Starosty se potkal ve sněmovně. Do Průhonic totiž přijet odmítli. 

Předseda Petr Gazdík po jednání řekl, že Babiš Starosty přemlouval ke koaliční spolupráci, ale marně. STAN podle Gazdíka mimo jiné vadí snahy ANO centralizovat moc. Jednání nicméně označil za věcné a konstruktivní. Babiš před novináři později prohlásil, že ANO starostenské hnutí k ničemu nepřemlouvalo.

Řešilo se například ustanovení nové sněmovny. „Jak fungovat efektivně, když zde bude devět stran. Jestli jsme ochotni si nějakým způsobem upravovat jednací řád, aby jednání bylo smysluplné,“ poznamenal Gazdík. Zmínil například pauzy na jednání klubů, které by v takovém počtu stran nemohly fungovat stejně jako dosud.

Gazdík: V pár věcech se s ANO shodneme. Naše ideologie jdou ale proti sobě (zdroj: ČT24)
Přestože je tam programově pár věcí, na kterých se s ANO asi shodneme a třeba je i ve sněmovně společně prosadíme, pokud budeme dodržovat své zásady, tak je koalice vyloučená. Naše ideologie jdou proti sobě.
Petr Gazdík

Filip: O koalici jsme odmítli jednat

S komunisty se ANO sešlo už po osmé hodině ráno v Průhonicích. Podle Babiše přišla KSČM na řadu jako první kvůli tomu, že její představitelé měli jako první čas. K jednání pouze uvedl, že si vyměnili názory na uspořádání sněmovny. „Nečekejte, že ze schůzek bude něco zásadního. Chceme jednat s každým, kdo s námi bude chtít jednat. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ dodal.

Filip přišel do Průhonic spolu s předsedou poslanců KSČM Pavlem Kováčikem. Novinářům po jednání řekl, že o koalici odmítl jednat: „ANO je pravicové hnutí, my jsme autentická komunistická levice. Společné body programu jsou omezené na obecný zájem, nikoliv na jednání o koalici.“ Hnutí ANO také zdůraznil, že pro komunisty je prioritou zákon o referendu. „Andrej Babiš to nevyloučil,“ uvedl předseda KSČM.

Filip: O koalici jsme nemluvili. ANO je pravicové, my jsme autentická levice (zdroj: ČT24)

Ostatní strany termín a místo jednání s Babišem teprve ladí. Lidovci se podle svého předsedy Pavla Bělobrádka zřejmě s ANO setkají v pondělí.

S Okamurou Babiš do koalice nepůjde

Schůzku má na pondělí plánovanou i SPD, která chce mít zastoupení v čele sněmovny. Lídr hnutí Tomio Okamura ale nesouhlasí s tím, aby každá strana měla svého místopředsedu. Jejich počet by podle něj měl být takový, aby se dokázali v řízení schůze vystřídat. Babiš v neděli zopakoval, že s SPD do koalice nepůjde. Okamura zase uvedl, že už absolvoval jedno osobní jednání bez pozornosti novinářů. Neřekl ale, s kým to bylo. 

Po úvodním kole seznamovacích schůzek pak zřejmě strany budou s dalšími jednáními pokračovat po úterku, kdy ustaví většina z nich sněmovní kluby. Hotovo už mají Piráti. Poslanecký klub dvaadvaceti nových zákonodárců bude mít v čele Jakuba Michálka. Předseda strany Ivan Bartoš povede sedmičlenný vyjednávací tým.  

ANO chce mít šéfa sněmovny, nominuje Vondráčka

Hnutí ANO by si podle Babiše přálo mít post předsedy sněmovny. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek již oznámil, že hnutí nominuje dosavadního místopředsedu dolní komory Radka Vondráčka. Nemá ale dostatek hlasů, aby o tom rozhodlo samo. Babiš proto poznamenal, že u ostatních stran nyní zjišťuje jejich představy: „Chceme vědět, co na to ostatní. Rád bych, aby nám to řekli za stolem.“ Gazdík ale po jednání s ANO řekl, že se o postu předsedy vůbec nebavili. Shodli se ale, že stávající počet čtyř, maximálně pěti místopředsedů je dostatečný.  

ČSSD potom podle Jaroslava Faltýnka podporu Vondráčka nevyloučila. „Reakce z jejich strany (ČSSD) aspoň mně připadala jako mírně pozitivní, s tímto jménem nemají problém,“ uvedl místopředseda ANO po večerním jednání s Chovancem a Zaorálkem.

Babiš a jeho straničtí kolegové hovořili na jednání se sociálními demokraty i o dalších návrzích, které se týkají Poslanecké sněmovny. „Tak aby sněmovna fungovala a byla produktivní,“ nastínil Faltýnek. ANO uvažuje o změnách jednacího řádu. Lubomír Zaorálek považuje návrhy za střízlivé, nepředstavují podle něj „revoluční změnu fungování sněmovny nebo omezení fungování poslanců“.

ČSSD je přesto zdrženlivá, návrhy na změny si vyžádala písemně. „Poslanecká sněmovna by měla zůstat možností, kde člověk vystoupí a řekne svůj názor. Nebudeme pro omezení možnosti debaty,“ řekl Milan Chovanec. 

Radek Vondráček byl od ledna 2017 do voleb v říjnu téhož roku místopředsedou Poslanecké sněmovny za ANO. Poslancem za totéž hnutí je od roku 2013. Před vstupem do politiky pracoval jako advokát. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity, samostatným advokátem je od roku 2003.

Ve sněmovně se podílel například na poslanecké novele k registru smluv, navrhoval také zrušení povinnosti hostinských nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlevnější alkoholický nápoj o stejném objemu.

Radek Vondráček
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Piráti zatím Babišovi na pozvání k jednání neodpověděli. „Smska, i když byla slušná a gratulační, tak mi přišla jako: ‚Já jsem tady velký vítěz, všichni přiklusejte za mnou do Průhonic.‘ To není náš styl,“ prohlásil Bartoš. „O vládě s Andrejem Babišem a hnutím ANO vyjednávat nebudeme,“ konstatoval pak místopředseda ODS Martin Kupka.

Babiš při komentování volebních výsledků prohlásil, že ANO je připravené jednat se všemi stranami, které se dostaly do sněmovny. O tom, kdo by mohl být partnerem ve vládě, se ale představitelé hnutí vyjadřovali různě. Někteří chtěli oslovit stávající koaliční partnery ČSSD a lidovce, jiní spolupráci s nimi vylučovali. Špičky ANO také odmítaly koalici s SPD nebo komunisty. 

Hnutí ANO zvítězilo ve volbách s velkým náskokem na druhou ODS. Získalo téměř třicet procent voličských hlasů, a ve sněmovně tak bude mít 78 poslanců.