PŘEHLEDNĚ: Plat přes 70 tisíc, náhrady a odchodné. Nové poslance čeká řada benefitů

Kromě základního hrubého platu přes 70 tisíc korun měsíčně dostanou úspěšní kandidáti do Poslanecké sněmovny v nové funkci i nejrůznější paušální náhrady. V případě, že o křeslo znovu přijdou, mají navíc nárok na odchodné. O poslanecké křeslo ve volbách usiluje přes 7500 kandidátů. Na jedno z dvou set volných míst tak připadne 37 uchazečů.

Základní hrubý měsíční plat poslance v současnosti činí 71 tisíc korun. Ten samotný ovšem pobírá jen menší část zákonodárců. Většina z nich totiž zastává i další funkce, za které jejich příjem úměrně roste.

Vyšší mzdy pobírá také místopředseda sněmovny – měsíčně dostává 135 500 korun. Šéfové výboru mají plat 100 tisíc korun. Nejvyšší plat má předseda dolní komory – 190 700 korun.

Kromě platu mají poslanci také nárok na různé paušální náhrady. Mezi ně patří například náhrady na reprezentaci a stravné (10 600 korun) nebo dopravu z místa trvalého bydliště (26 300 až 39 500 korun). Od roku 2010 musí poslanci tyto náhrady danit, ve stejném roce také ztratili nárok na bezplatnou hromadnou dopravu.

Poslanci mají také částečně hrazené odborné a administrativní práce, služby asistenta, telefon, internet nebo pronájem regionální kanceláře. Vedení sněmovny má také nárok na služební vůz a poslanci mohou rovněž využít stravování za výhodné ceny.

Výše odchodného závisí na době strávené ve funkci

Pokud poslanci musí svoje křeslo opustit, mají nárok na odchodné. Jeho výše se odvíjí od posledního měsíčního platu a také od doby, kterou ve funkci strávil. Jednou z podmínek vyplácení odchodného je, že bývalý poslanec nenastoupí do podobné funkce.

Nejnižší odchodné dostanou poslanci, kteří byli ve funkci méně než rok – jeden měsíční plat. Naopak zákonodárci, kteří působili v dolní komoře celé volební období, mají nárok na pět měsíčních platů.

Výši platů ústavních činitelů, tedy poslanců, senátorů a dalších, upravuje zákon o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu.

Po volbách v roce 2013 dosahoval základní poslanecký plat 55 900 korun hrubého. Poté byl několikrát valorizován. Od 1. ledna 2017 činí platová základna pro představitele 65 733,50 korun. Řadovému poslanci pak podle výše zmíněného zákona náleží plat určený ze základny platovým koeficientem ve výši 1,08. Průměrná mzda v Česku v letošním druhém čtvrtletí dosáhla 29 346 korun.