Ne všichni dorazí k urnám. Někteří dají přednost přírodě, jiní si z kandidátek nevyberou

Události: Nevoliči preferují volný víkend před volbou poslanců (zdroj: ČT24)

Ačkoliv jsou sněmovní volby tradičně těmi, ke kterým se upírá největší pozornost, zdaleka ne všechny občany upoutaly natolik, aby jim obětovali své plány. Miliony lidí zřejmě ani letos hlasovat nepůjdou. Některým se nehodí termín, jiní volit nechtějí už ze zásady.

Mezi nevoliče patří třeba dělník Petr Wainer nebo bezpečnostní specialista Tomáš Kráčmar. Oba přitom dříve hlasovali pravidelně. Letos ale již mají na volební víkend jiné plány. „Rostou hříbky, tady všude. Mám doma hodně práce. Vyjedu na kole,“ plánuje Petr Wainer. Tomáš Kráčmar si zase plánuje udělat hezký víkend s rodinou.

O politiku se přitom oba zajímají a demokracii věří. Z nabízených kandidátních listin si ale nevybrali. „Nenašel jsem žádnou stranu, která by měla pro mě dostatečně zajímavý program. A nechce se mi volit menší zlo,“ říká bezpečnostní specialista.

Oba navíc tvrdí, že kdyby k volbám přišli, dali by legitimitu politikům, s jejichž kroky nesouhlasí. „Nebudu se účastnit něčeho, co neprospěje lidem téhle země,“ vysvětluje dělník Petr Wainer.

Neúčast ve volbách do Poslanecké sněmovny
Zdroj: ČT24

Oba svůj postoj veřejně vyjadřují, mezi přáteli se ale setkávají s nesouhlasem a kritikou. „Většinou na to reagují tak, že jsem prostě flákač a že jsem nezodpovědný a tak dále,“ říká Tomáš Kráčmar.

V uplynulých patnácti letech k volbám do Poslanecké sněmovny nepřišlo od 35 do 42 procent oprávněných voličů. To znamená od tří do tří a půl milionu lidí. Tomáš Kráčmar mezi nimi bude letos určitě. Petr Wainer ještě připouští šanci, že do zítřejší čtrnácté hodiny svoje rozhodnutí nevolit změní.