V Plzni začal soud s dvanáctičlenným gangem vyděračů

Plzeň - Proces u Krajského soudu v Plzni začal za mimořádných bezpečnostních opatření. Dvanáct osob obviněných ze zločinného spolčení, vydírání a dalších trestných činů působilo především na území západních Čech. K nátlaku užívali fyzického i psychického násilí, mimo jiné ničili majetek a hrozili napadením rodiny. Podle policie je z hlediska šíře a dopadu trestné činnosti na místě srovnání s Berdychovým gangem.

Za hlavu gangu je považován Milan Zádamský, který měl akce schvalovat a řídit. Gang především vymáhal peníze „za ochranu“ (pochybnou službu nazývali fondem právní ochrany a chtěli 3 až 4 tisíce korun měsíčně) a půjčoval peníze s vysokým úrokem bez potvrzení, přičemž většinou částky vymáhal dlouho před dohodnutým termínem splátky.

Vydírané podnikatele a oběti lichvy ohrožovali Zádamského lidé zbraněmi a hrozili zabitím rodiny. Napadených osob jsou desítky, mnozí žádají náhradu škody v řádech milonů.

Gang dále například vnucoval barům hrací automaty, zisk z nich chtěl jen pro sebe. Kluby a další zařízení měly zaměstnávat jen gangem doporučené vyhazovače.

„Poškození byli nuceni měnit styl života. Byl na ně i jejich rodiny vyvíjen nesnesitelný psychický nátlak,“ uvedla státní zástupkyně. Jedna z ohrožovaných osob dodnes navštěvuje psychiatrickou léčebnu, mnozí další raději gangu odevzdali všechen majetek a odstěhovali se.

Zádamského hlavními pobočníky prý byli Petr Zádamský a Pavel Simandl. O šíři jejich vlivu vypovídá i odhalený případ korupce městských strážníků v Ostrově na Karlovarsku.