Pokud si žena přeje porod císařským řezem, selhala předporodní příprava, myslí si lékař

Porody císařským řezem na přání ženy jsou výsledkem selhání předporodní přípravy, řekl vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky Antonín Pařízek.

Podle Pařízka by se císařský řez měl provádět jen v případě ohrožení života či zdraví matky a dítěte. Zdravotníci by měli umět ženám vysvětlit, jaká rizika s sebou tento způsob porodu nese a proč je pro ženu i dítě méně vhodný než porod spontánní, uvedl při představení nového centra pro vzdělávání porodních asistentek a pro kurzy pro těhotné ženy v pražské porodnici U Apolináře.

Cílem kurzů je podle Pařízka to, aby si nastávající matky nemusely hledat informace o porodu na internetu, ale měly v dosahu oveřené a lékaři schválené poznatky. 

„Jedná se nám o to, abychom rozptýlili obavy maminek z porodu, aby se nebály bolesti, protože i to je problém, který se dá řešit,“ přiblížila snahy lékařů mluvčí České společnosti porodních asistentek Markéta Školoudová.

„Naše úloha je poskytnout objektivní informace, ale zároveň naslouchat matce, rodičům, a najít průsečík mezi jejími preferencemi a správnou medicínou,“ doplnil zástupce ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze – Podolí Ladislav Krofta.

Ženy se prý bojí bolesti při porodu. Umíme ji tlumit, tvrdí lékaři

Nejčastějším důvodem, proč si ženy přejí přivést na svět dítě císařským řezem, je podle Pařízka to, že se bojí bolesti. „Porodní bolest patří mezi nejintenzivnější bolesti, se kterými se člověk v životě setkává. To je ten důvod, proč se ženy porodu bojí,“ vysvětlil. Až potom jsou příčinou objektivní důvody, jako obavy z poranění pánevního dna u některých žen starších 35 let, myslí si.

Pařízek zdůraznil, že dnes existuje řada bezpečných metod, které mohou bolest u porodu tlumit. Velmi důležitou roli ale podle něj hraje zejména předporodní příprava těhotných, kde získají potřebné informace o tom, co je čeká. Naučí se správně dýchat a zbaví se strachu z neznámého, což by jim mělo pomoct při zvládání porodních bolestí.

„Císařský řez je anděl pro maminku a dítě, které potřebuje pomoct, ale ďábel v případě, že ta pomoc není nutná,“ řekl Pařízek. Porodnice připravila film, který by měl ženy seznámit s tím, co se při této operaci děje.

Počet narozených dětí
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Počet císařských řezů v Česku loni mírně klesl. Činil 24,9 procenta porodů, což je méně než průměr v EU. V polovině ostatních států EU byl počet císařských řezů 25,2 procenta všech porodů. Jen v porodnici U Apolináře v loňském roce klesl počet císařských řezů o 3 procenta.

  • První císařský řez v historii, při němž přežila matka i dítě, byl proveden roku 1337 v Praze. Porod se uskutečnil na dvoře českého krále Jana Lucemburského, rodičkou byla jeho manželka Beatrix Bourbonská a dítětem Václav, nevlastní bratr Karla IV.

Ve světě se počet porodů císařským řezem zvyšuje. Nejvíc jich je v Latinské Americe, kde se takto narodí zhruba 40 procent dětí. V USA je to zhruba třetina. Důvodem je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) hlavně to, že se tak ženy vyhnou porodním bolestem a porod se dobře plánuje. 

Porodník Pařízek: S následky císařského řezu se děti potýkají i v dospělosti (zdroj: ČT24)

„V současné době je císařský řez operace naprosto bezpečná, ale to je pouze krátkodobý pohled, protože musíme brát v potaz také dlouhodobé výsledky, a ty tak pozitivní nejsou,“ řekl Pařízek. Ženy mívají po císařském porodu větší potíže s kojením a déle se zotavují. Pro budoucí zdravotní vývoj dítěte je zase podle Pařízka důležité, aby se na něj přenesli mikrobi z matčiných porodních cest.

„Je prokázáno, že pokud není optimálně provedeno bakteriální osídlení miminka v prvních dnech, týdnech, měsících života, hrozí různé následky v dětství i dospělosti člověka,“ upozornil lékař.

V dětství pak mohou být děti náchylnější k různým infekcím, alergiím, astmatu, cukrovce prvního typu, celiakii, obezitě, poruchám imunity i mozku a míchy. Později v dospělosti je zase podle Pařízka vyšší riziko onemocnění srdce a cév, střevních zánětů, rakoviny, cukrovky druhého typu a psychických problémů.

Během císařského řezu je novorozenec vyňat z děložní dutiny cestou chirurgicky otevřené břišní stěny za celkové nebo částečné anestezie. V současnosti jde o nejčastější operaci, přestože při ní riziko úmrtí matky je osmkrát vyšší a riziko nemoci dýchacích cest dítěte dokonce 120krát vyšší než u přirozeného porodu, varovala již dříve WHO. Obecně je v Česku úmrtnost matek při porodu jedna z nejnižších na světě, riziko, že matka zemře, je nyní 1:9000.