Větrovec z kauzy Berka má díky amnestii zpět majetek za miliony

Praha - Vrchní soud v Olomouci odblokoval majetek původně hlavnímu obžalovanému v kauze konkurzních podvodů Vladislavu Větrovcovi. Díky soudnímu rozhodnutí, které se opírá o novoroční amnestii, může nyní Větrovec znovu libovolně nakládat s nemovitostmi za miliony korun po celé republice. Odblokování zabaveného majetku dopadne především na poškozené, kteří budou muset o náhradu škody usilovat před civilními soudy.

Větrovcovi zabavili policisté nemovitosti za více než deset milionů korun. Obžaloba ukázala právě na něj jako na hlavu konkursního gangu, který připravil severočeské firmy o více než sto milionů. Větrovec ale tvrdí, že na vrcholku gangu stál někdo jiný. Amnestie se ho dotkla jen zčásti, a to právě za hlavní skutek zločinného spolčení. Pokračuje ale u něj trestní řízení za uplácení.

Volně nakládat může Větrovec s pozemky a domem v Lovosicích, rekreačním zařízením v Jetřichovicích na Litoměřicku, s nemovitostmi v centru Nového Boru i s budovami v horském středisku Harrachov.

Přitom právě Větrovcův majetek měl podle původního a nepravomocného verdiktu táborského krajského soudu celý propadnout ve prospěch poškozených. „Minimálně nám to zkomplikuje život tím, že nastane časová prodleva, než se domůžeme této náhrady,“ soudí ředitel jedné z poškozených firem Jiří Prášil.

  • Poškození, jejichž případy zasáhla prezidentská amnestie, zřejmě v budoucnu nebudou platit soudní poplatky. Vládní novelu schválili poslanci, hladce by měla projít i Senátem.
Soudní rozhodnutí uvolnilo majetek Vladislava Větrovce (zdroj: ČT24)