Upozornil policisty na agresivní jízdu, vytáhli na něj zbraň. Ve službě zůstávají

Události: Policie se omluvila za agresi (zdroj: ČT24)

Dva policisté v civilním autě bez uniformy, kteří se ihned neprokázali služebním průkazem, zablokovali řidiče z Karlovarska. Se zbraní v ruce chtěli, aby vystoupil z vozu. Za incident, který se stal před dvěma týdny, se krajské vedení policie v Plzni řidiči omluvilo. Ministr vnitra Milan Chovanec jednání policistů odsoudil.

Událost se stala v září v Plzni na silnici vedoucí směrem na sídliště Lochotín. Černý mercedes se dvěma policisty v civilu se v místě, kde je silnice zúžená kvůli stavbě, snažil zprava podjet dodávku. To se nelíbilo řidiči dalšího auta a na mercedes zablikal světly. Policisté nato na palubní desce svého vozu pustili maják.

O něco dále policisté řidiče předjeli, donutili ho zastavit a prý se zbraní v ruce šli k němu. Údajně ho udeřili do obličeje a stále na něj mířili zbraní. Služební průkaz mu ukázali až po opakované žádosti, tvrdí řidičův právní zástupce, který podal trestní oznámení a zveřejnil videozáznam z auta svého klienta s částí incidentu.

„Vystup z auta! Ten telefon zahoď, vystup z auta. Dělej vypadni ven z auta, naposled po dobrým,“ říkají mimo jiné na nahrávce policisté.

„Osoba, která vystoupila, se jakkoliv nelegitimovala. Vytáhla střelnou zbraň, kterou mířila po celou dobu na mého klienta. Druhá osoba, řidič černého mercedesu, vystoupila a začala mého klienta mlátit hlavou o sloupek, škrtit ho,“ popsal verzi napadeného řidiče jeho právní zástupce Ronald Němec. 

Záznam z kamery v autě napadeného řidiče
Zdroj: ČT24

Při konfliktu volal řidič na tísňovou linku, aby si údajné policisty prověřil podle registrační značky auta. „Můj klient byl celou dobu v kontaktu s linkou 112, nakonec ale šel na policejní služebnu, kde mu bylo pod nátlakem poraděno, ať událost nechá takzvaně plavat, že se jedná o vysoce postavené důstojníky tajné policie,“ dodal Němec. 

„Můj klient se ničeho nedopustil. To je hrozně důležité, že následně nebylo zahájeno žádné trestní nebo přestupkové řízení,“ zdůvodnil Němec trestní oznámení. Omluvný dopis poškozenému řidiči totiž nestačí a trvá na důkladném prošetření. Finanční odškodnění ale nežádá.

Podle karlovarského právníka Martina Tocika měli příslušníci prokázat, že patří k policii. „Stejnokrojem, služebním průkazem anebo odznakem policie, zcela výjimečně pokud toto není možné, tak zvoláním slova policie,“ vyjmenoval způsoby, jakým mohou dát policisté najevo, že jsou ve službě. „Ten postup, který zde byl, ten je naprosto v rozporu se zákonem,“ dodal Tocik.

Na základě výsledku šetření zdejší součásti bylo jednání a chování zakročujících policistů postoupeno náměstku ředitele krajského ředitelství pro vnější službu k přijetí kázeňského opatření. Předmětné pochybení bylo ojedinělé a v současné době byla přijata taková opatření, aby k obdobnému jednání již v budoucnu nedocházelo.
Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje

Vedení se omluvilo, Chovanec žádá prošetření

„Jedná se o policisty krajského ředitelství policie Plzeňského kraje a v té době byli ve službě. Bude to řešeno kázeňským řízením,“ potvrdila mluvčí plzeňské policie Martina Korandová.

Krajský policejní ředitel Pavel Krákora jednání policistů označil za neomluvitelné. „Vedení krajského ředitelství se s takovým jednáním neztotožňuje a nebude je tolerovat žádnému policistovi našeho krajského ředitelství,“ řekl. Upozornil ale zároveň, že okolnosti události jsou prezentovány pouze jednostranně. „Do vyřízení věci nelze z naší strany veřejnost seznámit s celým jejím průběhem,“ dodal.

Věcí se podle něj policie zabývala okamžitě, ještě před medializací události. „Odbor vnitřní kontroly postup a chování policistů prošetřil a celou věc předal k vyřízení příslušnému služebnímu funkcionáři,“ uvedl Krákora. S postupem krajské policie při řešení incidentu souhlasí policejní prezidium, řekla jeho mluvčí Eva Kropáčová. Policisté však dál zůstávají ve službě.  

Chování policistů odsoudil také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj je nepřijatelné a musí se důsledně prošetřit. „S výsledky šetření pak policie musí seznámit i veřejnost. Je sice otázka, zda je záznam zveřejněný v médiích kompletní a ukazuje událost v celém kontextu, nicméně ze zatím zveřejněných záběrů je evidentní, že takto se policista chovat nesmí!“ uvedl.