Palírny zasáhl nejhorší nedostatek ovoce za poslední roky. Některé ani neotevřou

Pěstitelské pálenice zažívají jednu z nejhorších sezon za poslední roky. Kvůli nedostatku ovoce přichází o zákazníky, některé provoz raději ani nezahájily. Letošní úroda ovoce je totiž jednou z nejhorších za poslední roky. Pěstitelé sklidili o polovinu méně švestek a o čtvrtinu méně jablek než v loňském roce, odhaduje Ovocnářská unie.

„Palírny na tom v letošním roce nejsou dobře, moc dlouho nepojedou. Je velmi málo ovoce,“ řekl České televizi tajemník Unie destilatérů Jiří Koňařík. Právě kvůli malé úrodě palírny vyrábí jen minimum destilátů. „Všechno ovoce pomrzlo. Třešně jsme pálili jen jednou, višně dvoje. Broskev vůbec nebyla, meruňka jen lehce. Je toho málo,“ popsal Miloš Konečný z Palírny Boskovice s tím, že přišli také o velkou část klientů. „Letos jde o nejhorší sezonu za celých 15 let mé práce. Přišli jsme tak odhadem asi o 70 procent zákazníků.“

To, že je letošní úroda jednou z nejhorších za posledních pět let, potvrzují i ovocnáři. „Spokojenost s výší úrody není. Na druhou stranu je plodů sice méně, ale jsou kvalitní. Pěkně se vybarvují a mají výtečnou chuť,“ řekl Martin Ludvík, předseda Ovocnářského svazu. Zájem o ovoce na trhu je podle něj letos velký. Podle zatím posledních dat ze začátku září se letos odhadem sklidilo kolem 98 tisíc tun jablek, což je zhruba o čtvrtinu méně než loni. Úroda třešní a švestek je letos menší asi o polovinu.

Špatnou úrodu bude všem zemědělcům kompenzovat ministerstvo zemědělství. Jako odškodnění za letošní sucho dostanou až dvě miliardy korun, rozhodla vláda. Ovocnáři a školkaři obdrží dalších 208 milionů korun za škody způsobené jarními mrazy, škody odhadli na půl miliardy korun.

Celníci zůstávají bdělí

Navzdory špatné sezoně se palírnám nevyhnou každoroční kontroly celníků. Letos celní správa vypisuje pokuty nejčastěji za překročení maximálního možného množství vyrobeného lihu se sníženou sazbou spotřební daně na domácnost. „Pochybení bývá většinou na straně pěstitele. Zákon o lihu již toto ale řeší a ukládá pěstiteli povinnost odebrat si i množství destilátu nad rámec povoleného množství se sníženou sazbou daně. Toto množství je daněno základní sazbou daně,“ sdělila Martina Kaňková, tisková mluvčí Generálního ředitelství cel.

Letos mají na kontě už 1293 kontrol. Do palíren vyráží i několikrát do měsíce. „Správci daně provádějí v sezoně kontroly velmi často. Několikrát za měsíc u velkých pálenic, nejméně jednou za dva měsíce u menších,“ dodala Kaňková.