Od totality k politice. Bývalý šéf ÚSTR Herman vstupuje do lidoveckých řad

Praha – Bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman vstupuje do aktivní politiky; stal se členem křesťanských demokratů a za stranu zřejmě bude kandidovat i v parlamentních volbách, které v Česku proběhnou příští rok. Hermanův vstup do KDU-ČSL potvrdila mluvčí strany Alexandra Alvarová.

Sám Herman ke svému novému angažmá uvedl, že křesťanskodemokratické principy jsou mu nejbližší a že s KDU-ČSL spolupracuje dlouhodobě; blízká je mu katolická církev, bývalý kněz v minulosti pracoval v kanceláři pražského arcibiskupa a jako mluvčí České biskupské konference.

V jakých volbách by mohl kandidovat, je podle něj předčasné říkat. „Na podzim by mohlo být jasněji,“ dodal Herman. Podle informací ČTK by měl být jedničkou na jihočeské kandidátce do sněmovních voleb. V Hermanově případě půjde o první stranické angažmá.

Lidovci se Hermana v boji o ÚSTR zastali

Jméno Daniela Hermana vešlo ve známost především kvůli jeho působení v čele Ústavu pro studium totalitních režimů; z funkce ředitele byl odvolán Radou ústavu, a z vědecké instituce zkoumající tuzemskou totalitu se nakonec poroučela řada dalších vědeckých pracovníků.

Dění na ÚSTR také odhalilo spor mezi občanskými a sociálními demokraty o chod celého ústavu. Radu, která Hermana odvolala, totiž zvolil levicový Senát, a ODS proto vinila ČSSD z toho, že chce z ÚSTR učinit ústav marxismu-leninismu a paralyzovat jeho činnost jako „dar“ komunistům za spolupráci v krajských radách. Shodně hovořili i křesťanští demokraté; uvedli, že jsou nespokojeni s aktivitami rady, neboť prý usiluje o likvidaci práce ÚSTR. Hermana se zastali.