Levice a pravice se opět neshodnou. Byl Zeman dobrý, nebo ne?

Praha - Politická scéna se ve svých reakcích nedokáže shodnout na hodnocení dnešního projevu, který prezident přednesl v dolní komoře. Podle premiéra Nečase Zeman na nikom nenechal nit suchou s výjimkou sebe sama, Miroslav Kalousek potom konstatoval, že projev nic nového nepřinesl. Věci veřejné se pustily do kritiky poslanců z TOP 09 za to, že během Zemanových výroků na adresu Karla Schwarzenberga opustili sál. A ČSSD se těší na spolupráci s novou hlavou státu.

Za nejvážnější problémy Česka Miloš Zeman ve svém projevu označil korupci a rozkrádání majetku, rostoucí nezaměstnanost a vzrůstající nedůvěru k ústavním institucím. Cestu ke změně spatřuje v přijetí zákona o prokázání nabytého majetku, v podpoře investic a ve změně volebního zákona, jenž by mj. významně zvýšil počet volebních obvodů. Prezident rovněž vyzval dolní komoru ke spolupráci a kritizoval vládu v čele s jejím vicepremiérem Karlem Schwarzenbergem.

„Pan prezident jako svobodný člověk a ústavní činitel ve svobodné zemi má na své názory právo a má právo je také v projevu vyjádřit před Poslaneckou sněmovnou,“ uvedl v reakci na Zemanův projev premiér s lehkým úsměvem na tváři. Nechtěl hodnotit jednotlivé výroky. „Mohu pouze konstatovat, že kromě sebe samého nenechal na nikom jiném nit suchou… V některých aspektech byl zbytečně osobní,“ shrnul stručně Nečas svůj pohled na prezidentskou řeč.

I další představitelé vládní koalice se k Zemanovým slovům staví rezervovaně, naopak vstřícně na ně reaguje sněmovní opozice.

  • Karel Schwarzenberg (TOP 09): To je sice velice hezké, nicméně někdo v kanceláři prezidenta republiky by ho měl upozornit, že ani jedna priorita není v kompetenci prezidenta republiky.
  • Karolína Peake (LIDEM): Ve všech projevech prezidenta Zemana postrádám velkorysost a větší nadhled, a naopak trochu méně populismu. Mám pocit, že se pořád hraje předvolební nota a mně chybí sjednocující linka, o které sice prezident Zeman mluví, ale ve zbytku projevu většinou jenom rozděluje. 
  • Miroslav Kalousek (TOP 09): V projevu jsem neslyšel nic nového, opakoval věty, které jsem slyšel už stokrát. Pan prezident se soustředil na témata, která nejsou prezidentskými tématy, tam je suverénem vláda a parlament. Projev mohl být zajímavý, ale je bez politických důsledků, protože prezident v těchto oblastech nemá kompetence.
  • Michal Babák (VV): Řeč prezidenta vidíme jako velmi věcnou. Prezident navrhl konkrétní kroky, které chce ve svém mandátu naplnit. Rád bych uvedl, že vidění máme velmi podobné, a to nejen v zákoně o majetkovém přiznání. 
  • Jeroným Tejc (ČSSD): Jsem přesvědčen, že jednání mezi prezidentem a sněmovnou budou dlouhodobě úspěšná a myslím, že tomu nasvědčilo i setkání s vedením Poslanecké sněmovny a předsedy poslaneckých klubů, protože jsme rozhodně v řadě věcí dosáhli konsensu. Neplatí, že by se prezident Miloš Zeman nedokázal dohodnout s Poslaneckou sněmovnou.
  • Vojtěch Filip (KSČM): Jeho vyjádření k zahraniční politice jsem považoval za velmi zásadní vzhledem k tomu, nakolik jsme momentálně ve sporu s některými státy.

Komentátor HN Petr Honzejk: „Projev rétoricky výborný, jako vždy u Miloše Zemana… Ovšem, co je podle mého názoru nejdůležitější, položme si otázku, zda to byl projev premiérský, nebo prezidentský.“

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery: „Prezident Miloš Zeman dnes ve sněmovně přednesl takové malé vládní prohlášení. Což je konzistentní přístup, protože se jako lídr politické scény vnímá.“

Pod kýlem svých slov Zeman několikrát protáhl i ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga (TOP 09), s nímž vede spor o jmenování velvyslanců. Část poslaneckého klubu Schwarzenbergovy strany pak na protest proti osobním výpadům opustila jednací sál. „V okamžiku, kdy Miloš Zeman po sto desáté opakoval svou velmi plytkou a nekonstruktivní kritiku ministerstva zahraničí, tak jsme odešli. Náš čas platí daňový poplatník a z úcty k němu jsme měli pocit, že bychom měli dělat něco užitečnějšího,“ prohlásil místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. 

Za tento krok ovšem TOP 09 sklidila kritiku od Věcí veřejných, podle kterých šlo o reakci na porážku Karla Schwarzenberga v prezidentských volbách. „Polovina poslanců vyjádřila neúctu k prezidentu republiky a tuto věc Věci veřejné vnímají jako nedůstojnou a nekorektní. TOP 09 jednoznačně zpochybňuje autoritu úřadu prezidenta republiky i autoritu přímé volby. Dá se říct, že TOP 09 neunesla porážku,“ uvedl Michal Babák (VV).