Zaorálek: Prodávat památky ke konci volebního období je ostudné

Praha – Rozprodávat kulturní památky jako zámek Štiřín či Lobkovický palác proto, aby se zalepily díry v rozpočtu, je podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka skandální. Navíc tržní hodnota nemovitostí prý mnohonásobně převyšuje cenu, za niž chce ministerstvo zahraničí budovy údajně prodat. Celá snaha o prodej zámku i paláce je podle Zaorálka netransparentní tah v závěru volebního období současné vlády.

Zaorálek má podle svých slov podezření, že zde dochází k netransparentnímu prodeji státního majetku a kulturních památek. Upozornil také na to, že se takto děje v závěru volebního období. „Říkám kulturních památek v množném čísle, protože se mluví (vedle zámku Štiřín) také o prodeji Lobkovického paláce, Furstenberského paláce a že to není pouze ojedinělá věc,“ podotkl Zaorálek.

Ministerstvo zahraničí prý podle Zaorálka uspoří prodejem Štiřína 7 milionů korun, což je cena provozu zámku za loňský rok. „Samotná cena zámku se na ministerstvu odhaduje na 326 milionů. Vím, že jsou tržní odhady na miliardu a půl,“ upozornil Zaorálek. Podle jeho teorie by se totiž za Štiřín nemělo utržit více než za Lobkovický palác. „Vím, že tam jsou odhady přes 700 milionů. Takže cena Štiřína by logicky měla být nižší, aby to nebyla příliš velká ostuda,“ dodal ironicky místopředseda ČSSD.

Ministerstvo zahraničí bude jak „u snědeného krámu“

Sám Zaorálek vidí v rozprodávání cenných kulturních památek špatnou politiku. „Rozprodávat tyto cenné objekty proto, aby se zalepily díry v rozpočtu, je věc skandální a do nebe volající,“ nešetřil silnými slovy Zaorálek. Ministr zahraničí by podle něj neměl tyto objekty prodávat jenom z toho důvodu, aby ukázal, že ušetřil. „Ministerstvo po odchodu Karla Schwarzenberga může vypadat jak u snědeného krámu,“ strachuje se Zaorálek.

Ministerstvo usiluje o prodej Štiřína

Ministerstvo zahraničí včera odvolalo ředitele zámku Štiřín Václava Hrubého proto, že je dlouhodobě nespokojeno s hospodařením zámku. „Důvodem je dlouhodobá nespokojenost s hospodářskými výsledky, které souvisejí i se způsobem a efektivitou vedení příspěvkové organizace Zámek Štiřín,“ komentovala odvolání Hrubého Johana Grohová, mluvčí ministerstva zahraničních věcí. Hrubý přitom dlouhodobě kritizoval záměr ministerstva zámek prodat. „Tím skutečným důvodem je můj zásadní postoj ve věci prodeje zámku Štiřín,“ řekl Hrubý.

V březnu minulého roku zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) porušení zákona ve Štiříně. Jeho pracovníci uzavřeli v rozporu se zákonem leasingovou smlouvu na auto, čímž zámek neoprávněně čerpal přes 350 tisíc korun ze státního rozpočtu. Porušil tím podle NKÚ rozpočtovou kázeň. Štiřín také například rovněž v rozporu s rozpočtovými pravidly čerpal peníze z rezervního fondu.

O prodeji lukrativní nemovitosti se začalo uvažovat kvůli úsporným opatřením, v roce 2009 tuto myšlenku ministerstvo opustilo a na konci loňského roku o prodeji znovu rozhodlo.

Lobkovický palác v německých rukou zůstane kulturní památkou

O prodeji pražského barokního paláce se debatuje víc než tři roky. Němci ho považují za symbol z dob sjednocení své země, protože právě v zahradách paláce se v roce 1989 ukrývaly tisíce občanů tehdejší NDR. Ministerstvo zahraničí na konci dubna oznámilo, že jednání s Německem o prodeji jsou téměř u konce. Opakovaně také ujišťuje, že změnou vlastníka neztratí Lobkovický palác svůj status kulturní památky. Nový majitel bude zavázán tuto skutečnost v plném rozsahu respektovat. Prodej paláce má být také podmíněn závazkem SRN využívat i do budoucna budovu jen jako sídlo svého zastupitelského úřadu.

Lubomír Zaorálek k prodeji zámku Štiřín (zdroj: ČT24)