Roma Pride se vrátila ke spletitému případu Let

Reportáž: Roma Pride o vepřínu v Letech (zdroj: ČT24)

Romové z celého Česka v Praze slaví šestý ročník Roma Pride – Den romské hrdosti. Jeho hlavním tématem je osud bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku. Na místě romského utrpení dnes stojí vepřín, vláda se na jeho vykoupení dohodla v srpnu a smlouvu by měla podepsat v průběhu října.

Od srpna 1942 do května 1943 prošlo táborem 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 skončilo v Osvětimi. O situaci na místě tábora v Letech se jedná přes dvě dekády a Česko za vepřín na pietním místě sklízí léta kritiku, k jeho odstranění vyzval i Evropský parlament.

„Poslední roky se zaměřujeme na romskou genocidu a Lety se pro nás staly mezinárodním symbolem tohoto tématu,“ dodal předseda evropského antirasistického hnutí EGAM Benjamin Abtan, který se nedělní Roma Pride rovněž účastnil.

Tábor Lety začal fungovat v roce 1940 formálně jako kárný pracovní a určený byl pro osoby, které se – dobovým slovníkem – štítily práce. Romové tvořili necelých deset procent vězňů, dále šlo o tuláky nebo bezdomovce.

Změna nastala v roce 1942, kdy Lety změnily své určení na sběrný tábor (židovským ekvivalentem sběrného tábora byl na českém území Terezín). Od srpna 1942 se hovoří o táboře určeném pro „potírání cikánského zlořádu“. Dozor zde po celou dobu nevykonávali nacisté, ale dozorci z řad českého četnictva.

Do května 1943 táborem prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne šest set romských vězňů. Do druhé světové války žilo na území dnešního Česka odhadem do deseti tisíc českých Romů; nacisté podle odhadů zavraždili devadesát procent jejich populace. 

Romský koncentrační tábor v Letech
Zdroj: ČTK

Vykopávky z Let

Program festivalu začal v Žižkostele na náměstí Barikád v poledne společným obědem příslušníků menšin a Romů z regionů. Následovala společná modlitba a požehnání účastníkům. Právě Žižkostel se také vrátil k příběhu Letů – představí archeologický výzkum z okolí vepřína, který nyní stojí na místě tábora, k vidění byly i nalezené vykopávky, například zbytky oblečení vězňů.

Po obědě následovala taneční a hudební vystoupení i politická debata na téma situace Romů v Česku. Program večer zakončuje premiéra představení divadla Ara Art „…a zaje jsme spali pindral“ v nedalekém Divadle Ponec a koncert.