Léčebné konopí krotí nekončící bolest. Česká produkce se bude prodávat možná až příští léto

Reportéři ČT: Když byrokracie bolí (zdroj: ČT24)

Víc než čtyři roky platí zákon, podle kterého má být v lékárnách běžně dostupné léčebné konopí. Lék, který pomáhá stovkám pacientů s chronickou bolestí, ale není. Vypěstovala se jen jedna várka a další státní tendry neměly vítěze. Experti mluví o státní byrokracii a zbytečných průtazích. Státní ústav pro kontrolu léčiv se ohání zákonem. České konopí bude nejspíš dostupné až příští rok v létě. Tématem se zabývala Tereza Strnadová v pořadu Reportéři ČT.

Konopí pro léčebné účely se v Česku zavedlo zákonem v roce 2013. Česko bylo po Holandsku teprve druhou zemí v Evropě, která zákonem garantovala dostupnost léčebného konopí v lékárnách.

„V ortopedii se léčebné konopí používá pro léčbu dlouhodobých, bolestivých, těžko zvládnutelných stavů. Bývají to nějaké degenerativní onemocnění kloubů, většinou starších pacientů čili vlastně pomocí toho konopí bojujeme s chronickou bolestí,“ přiblížil ortoped Jaroslav Mitlener. Navzdory zákonu léčebné konopí ale nyní předepisovat nemůže. „Není v lékárně,“ vysvětluje.

Teď jsme zrovna dokončili studii, podle níž přibližně 800 tisíc lidí v České republice někdy během roku užije konopný produkt pro léčebnou záležitost. Převážně jsou to lidé starší čtyřiceti let.
Jindřich Vobořil
národní protidrogový koordinátor

V lékárnách není k dostání už několik týdnů, přestože usnadňuje život desítkám až stovkám lidí, kteří trpí bolestmi. Je mezi nimi i invalidní důchodkyně Jana Slámová z Brna. Kvůli vrozené vadě má neustálé bolesti zad. „Mě to ani na vteřinu nepřestává bolet. A když jsem brala konopí vždycky na noc, tak je bolest utlumená a ohromně mi to pomáhá,“ přiblížila Slámová. Kromě toho bere 25 prášků denně. „Beru opiáty, ale ty bolest tlumí jenom částečně. Nejlepší je konopí,“ podotkla.

Podobnými bolestmi trpí i invalidní důchodce Albín Galasch. Kvůli deformaci páteře má bolesti, které nikdy nepřecházejí. Podstoupil už dvě operace, které ale nepomohly. „Nevydržím ani chodit, ani sedět, ani ležet,“ přiblížil. I jemu lékař předepsal na bolest léčebné konopí a Albín Galasch dokázal po mnoha letech usnout na víc než půl hodiny, aniž by ho neustále budila vystřelující bolest z páteře. „Tolik mě to otupí, že můžu usnout. Spím tři čtyři hodiny v tahu,“ řekl.

„Pacient bere třeba pět šest druhů léků, protože je potřeba ovlivnit každou dráhu vedení bolesti do mozku,“ popsal situaci lékař z Centra bolesti Fakultní nemocnice u svaté Anny Radovan Hřib. „V okamžiku, kdy jsme do toho mohli vstoupit s konopím minimálně na noc, se pacient výrazněji vyspal, nemusel pak přes den tolik doplňovat těch léků, které si bere jenom příležitostně. Výrazně z toho profitovali alespoň ti pacienti, u kterých jsme to zkusili,“ doplnil.

Na začátku září dobrala Jana Slámová poslední pilulku léčebného konopí, kterou měla na předpis. Jinak než na předpis to ani nejde. Další recept ale vůli výpadku v lékárnách nedostala. „Konopí je na trhu jenom přerývaně,“ zmínil lékař a spoluautor zákona o léčebném konopí Tomáš Zábranský. Podle Mitlenera by se asi těžko vysvětlovalo, že stát není schopen zajistit poměrně jednoduchou terapii bylinkami. Za více než čtyři roky, kdy zákon platí, bylo v lékárnách dostupné české konopí jen zhruba deset měsíců.

Dva tendry na konopí vyšly naprázdno, poslední přinesl vítěze

Zajistit, aby bylo konopí dostupné a za co nejnižší cenu, má za úkol Státní ústav pro kontrolu léčiv a zástupkyně ředitele ústavu Irena Storová nemůže souhlasit s tím, že by konopí nebylo dostupné. „Má to tam zcela jistě nějaké pauzy, kdy se vypisují výběrová řízení,“ podotkla. Odkazuje také na konopí z dovozu.

Státní ústav pro kontrolu léčiv vyhlásil v minulosti celkem čtyři výběrová řízení. První tendr vyhrál Tomáš Krajča se společností Elkoplast a holandským partnerem. To bylo v roce 2015. Další dva tendry v letech 2016 a 2017 byly neúspěšné, protože se buď nepřihlásil nikdo, anebo nikdo nesplnil požadavky státní agentury. Dva roky chybí domácí pěstitel, který by pokryl poptávku a nahrazuje se drahým dovozem ze zahraničí, který podle odborníků nestačí.

Čtvrtý tendr vyhrál až teď zase Tomáš Krajča. Zakázka je za více než šest milionů korun na čtyřicet kilo dvou druhů léčebného konopí na přibližně čtyři roky. Natáčení ve své pěstírně odmítl. „Teprve uvidíme, jak to všechno dopadne, to se nedá všechno předjímat, je tam ještě hodně otazníků,“ podotkl Krajča. Doufá ale, že to už bude ze strany státu lepší.

V tuto chvíli se čeká na vypěstování českého konopí. Do lékáren se dostane zřejmě až příští rok v létě. „Počítejme zhruba interval osmi až deseti měsíců,“ uvedla Storová. „Jsem přesvědčena, že jsme v rámci našich možných kompetencí udělali maximum, co jsme mohli. Jestli to stačí, to musí říct pacient, případně lékaři,“ prohlásila.

Podle odborníků je problém, že pojišťovny konopí neproplácí

Další rovinou v problematice léčebného konopí je jeho cena. „První v Čechách vypěstované konopí měli pacienti dostupné za 100 korun za gram. Koncentrace hlavní účinné látky tam byla přes dvacet procent. Následně se na měsíc a půl zhruba objevilo konopí z dovozu, jehož cena byla někde přes 300 korun za gram, ale v přepočtu na tu hlavní účinnou látku to vychází na 600 korun, takže po půl roce, co v lékárně nebylo dostupné, se pro pacienty cena zvedla šestkrát, aby následně zase nebylo dostupné,“ podotkl lékař z Mezinárodního institutu pro konopí a kanabinoidy Pavel Kubů.

Slámová, která možnost léčebného konopí využila, zmínila, že na tři měsíce český výrobek vyšel na pět tisíc. „Každý si to dovolit nemůže,“ poznamenala. „Kdyby se konopí zdražilo, tak já bych si ho už nemohla dovolit z invalidního důchodu,“ dodala.

Kubů zároveň připomněl, že v důvodové zprávě, která byla součástí legislativního návrhu, bylo uvedeno, že licence na lokální pěstování léčebného konopí mají být uděleny minimálně tři. „Aby se zvýšil konkurenční tlak na cenu toho produkovaného konopí, a tudíž, aby pacienti měli dostupné za co možná nejnižší cenu,“ řekl.

Problém podle expertů je, že léčbu konopím, které potřebují nejvíc staří lidé a invalidé, neproplácí zdravotní pojišťovny. Státní ústav pro kontrolu léčiv a Všeobecná zdravotní pojišťovna svalují vinu jeden na druhého. „Pro pacienta, u kterého identifikuje jeho lékař, že je to pro něho jediná léčba, může lékař podat žádost na zdravotní pojišťovnu a zažádat o přidělení úhrady. Takže cesta tam je,“ řekla zástupkyně ředitele ústavu pro kontrolu léčiv.

Lucie Krausová z tiskového oddělení VZP ale namítá, že individuálně připravované léčivé přípravky s obsahem konopí není možné hradit z veřejného zdravotního pojištění, protože pro ně není Státním ústavem pro kontrolu léčiv stanovena úhrada.

Mnozí pacienti se, ať už kvůli ceně, nebo kvůli chybějícímu legálnímu konopí v lékárnách, uchylují k nelegálnímu jednání a pěstují si ho sami. To je však za hranou zákona. „Když řeknu pacientům, že si to budou platit sami a bude je to stát šest nebo sedm tisíc, tak řeknou, že si to nemůžou dovolit a že řeknou synkovi, ať jim něco zasadí za domem. Jsou samozřejmě potom v zóně nelegální,“ popsal Zábranský. Ani sami lékaři nedoporučují amatérské pěstování konopí. „Pokud si to člověk pěstuje doma sám, tak nemá jistotu kvality,“ řekl Mitlener.

„Lidé musí dostávat léčivo, které splňuje velmi přísné parametry,“ dodal Zábranský s tím, že ještě horší je to s černým trhem. „Vůbec nevíte, co tam je. Některé gangy do toho stříkají tekuté olovo, aby to bylo těžší, což při patřičné dávce zabije i zdravého,“ upozornil.