Hasenkopf: Amnestii připravilo ministerstvo spravedlnosti. Absolutní lež, reaguje Blažek

Praha - Lednová amnestie vyhlášená tehdejším prezidentem Václavem Klausem vznikla pod taktovkou ministerstva spravedlnosti, sdělil médiím poradce Kanceláře prezidenta republiky Pavel Hasenkopf. Zároveň připustil, že první verzi amnestie vymyslel on, ta finální ale podle něj byla zcela jiná. Podle svých slov také nenavrhl, aby amnestie osvobodila kmotry. Současný šéf resortu Pavel Blažek (ODS) se ale proti tvrzení rázně ohradil, ve vysílání Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu ho označil za naprostou lež.

Fakt, že na amnestii pracovalo ministerstvo spravedlnosti, podle Hasenkopfa potvrzoval text amnestie. Ten totiž očividně připravoval odborník. „Bylo vidět, že to psal právník, který nemíchá hrušky s jablky, mělo to štábní kulturu. Potom to někdo - zřejmě už na Hradě - upravil, udělal z abolice článek dva, čímž z toho udělal guláš,“ uvedl právník v rozhovoru pro servery Týden.cz, iDNES.cz a iHNED.cz.

Blažek popřel, že by amnestie vzešla z jeho úřadu. „Je to absolutní lež,“ řekl Radiožurnálu. „Hrátky všech bývalých či současných pracovníků Hradu o autorství amnestie mě pouze rozesmívají. K amnestii a její přípravě jsem už od 1. ledna říkal spoustu věcí, a nemám na tom vůbec co měnit,“ doplnil.

Z prohlášení ministra Pavla Blažka„S ohledem na zjevnou potřebu zopakovat informace, které ministerstvo spravedlnosti sdělilo médiím již několikrát, opakuji tedy znovu, že žádný zaměstnanec Ministerstva spravedlnosti ČR ani ministr spravedlnosti osobně se nepodílel na textu lednové amnestie… Proč si pan Pavel Hasenkopf frustraci ze ztráty místa na Hradě kompenzuje historkami o ministerstvu spravedlnosti nevím, nikdy jsem ho neviděl a tohoto člověka ani osobně neznám.“

Hasenkopf také uvedl, že poprvé se o amenstii dověděl již v roce 2008. Odmítl ale potvrdit či vyvrátit, že autorem textu byl státní zástupce Zdeněk Koudelka, který tehdy působil na ministerstvu spravedlnosti. Tuto informaci nedávno přinesly Lidové noviny. „Je zřejmé, že ministerstvo spravedlnosti sledovalo dva cíle: ulevit přeplněným věznicím a zbavit justici starých případů, které ji léta zatěžují. Chtělo mít zkrátka čistý stůl,“ řekl Hasenkopf. Na Hradě se podle něj dělaly už jenom menší úpravy finálního textu.  

Hradní kancléř Vratislav Mynář minulý týden v rozhovoru pro Právo za autory amnestie vedle Hasenkopfa označil také bývalého hradního vicekancléře Petra Hájka a exšéfa politického odboru Hradu Ladislava Jakla, oba to však odmítli. Mynář také řekl, že s Hasenkopfem na Hradě dál nepočítá. Hasenkopf ale upozornil, že výpověď do dnešního dne nedostal. 

Tahanice o autorství amnestie nekončí (zdroj: ČT24)

Amnestie osvobodila šest a půl tisíce odsouzených, pobouření vyvolal zejména aboliční článek, který zrušil obvinění starší osmi let, u nichž možný trest nepřesahuje desetiletou hranici, a zastavil hospodářské kauzy s miliardovými škodami.