Škody na vybuchlém domě pojišťovna odhadla na 10 milionů

Praha – Výbuch v domě v centru Prahy způsobil podle prvních odhadů pojišťovny škody na budově za zhruba deset milionů korun. Informaci sdělil Jiří Cívka, mluvčí Generali pojišťovny, u které je nemovitost pojištěna. Připustil ale, že škody na budově mohou být vyšší. Konečná suma bude záviset především na verdiktu statika, který rozhodne, jestli se má budova strhnout. Sčítat škody budou navíc i majitelé okolních domů, které byly také výbuchem poškozeny.

Exploze v Divadelní ulici zranila více než čtyři desítky lidí, většinu z nich lehce. Příčinou byl podle pražského primátora Bohuslava Svobody únik plynu.

„První hrubý odhad škody je deset milionů korun. Je potřeba zdůraznit, že reálná výše škody bude záviset na posouzení budovy statikem. Jinými slovy, zda bude nutné budovu strhnout, či nikoliv,“ uvedl Cívka.

Čtyřpodlažní dům v Divadelní ulici 334/5 vybuchl kolem 10:00. Co do počtu zraněných jde o nejničivější explozi v České republice za poslední roky.

Nosná stěna domu, která je rovnoběžná s Divadelní ulicí, je podle statika vychýlená asi o pět centimetrů. Pracovníci firmy Metrostav ji podepřeli pomocí teleskopických vzpěr. Nosné konstrukce okolních domů podle statika poškozeny nejsou. Mnohé domy v okolí mají nicméně rozbité skleněné výplně oken.

Budova, ve které došlo k výbuchu, patří státnímu podniku Řízení letového provozu, který ji pronajímá jiným firmám. Sídlí zde například galerie a advokátní kancelář.

Výbuch v centru Prahy tématem Událostí (zdroj: ČT24)