Amalgámové plomby by měly časem zmizet. Kdyby se zakázaly i bílé, je to špatné, říká Šmucler

90’ ČT24 na téma stomatologická péče (zdroj: ČT24)

Od poloviny příštího roku bude platit nařízení Evropské komise, která u některých skupin obyvatel zakázala míchané amalgámové výplně zubů. Právě nejlevnější amalgámové ale hradí pojišťovny. Nastupující prezident České stomatologické komory Roman Šmucler v pořadu 90' ČT24 upozornil, že se už ale debatuje i o zákazu bílých plomb. Kdyby nám je zakázali, tak je to špatné, podotkl. V Německu třeba přecházejí na robotické keramické výplně. Cenově jsou ale mimo českou úroveň.

Česko stejně jako ostatní evropské státy čeká změna v ošetřování zubních kazů a dotkne se nejčastějších amalgámových plomb. Evropská komise totiž používání míchané amalgámové výplně zubů zakázala.

Toto nařízení by mělo platit od poloviny příštího roku a bude se týkat dětí do 16 let a také těhotných a kojících žen. Časem by pak měly amalgámy zmizet nejlépe úplně. Důvodem zákazu je, že amalgámová výplň je sloučeninou stříbra, mědi, cínu a také jedovaté rtuti, která podle komise škodí lidskému zdraví a ničí životní prostředí.

Problém z hlediska životního prostředí podle Šmuclera jistě existuje, ale medicínský důvod, že by lidé byli otráveni, podle něj zatím nebyl prokázán. Amalgám by nicméně měl vymizet v roce 2030, dodal.

„Když to řeším s kolegy z Německa, je to debata dvou hluchých. My říkáme amalgámové výplně, Němci říkají, že se vám to chce dělat. Přecházejí totiž na robotické keramické výplně,“ přiblížil s tím, že ty jsou mnohem dražší než bílé plomby, výplň stojí deset tisíc korun. „To je mimo relace České republiky,“ míní Šmucler.

Další věc je ovšem to, že se objevují snahy zakázat i fotokompozitní, tedy bílé plomby. „Debata je relativně čerstvá, dlouho jsme brali jako věc, která se nikdy nemůže stát jako amalgám. Ale ekologické hnutí proti bisfenolu je poměrně dramatické. My stomatologové jsme dost smutní. Máme jediný materiál, který je schopen nahradit amalgám, to je tepaná zlatá vyplň, to znám jenom ze Spojených států. Kdyby nám zakázali i bílé plomby, tak je to špatné,“ řekl Šmucler.

„Abych pacienty neděsil, máme samozřejmě glasionomerní cementy,“ doplnil s tím, že právě ty by mohly posloužit jako hrazená náhrada u dětí a těhotných žen.

Každý rok přes pět milionů plomb

Ošetření zubního kazu patří mezi nejčastěji proplácené stomatologické úkony. Ročně zubaři udělají všech typů zubních výplní přes pět milionů, ze zdravotního pojištění se na ně ročně vydá asi 1,5 miliardy korun. Největší zdravotní pojišťovna VZP za minulý rok zaplatila za víc než 2,75 milionu amalgámových výplní a stály ji tři čtvrtě miliardy.

Mezi úkony, které si pacienti hradí sami, jednoznačně vedou bílé plomby. Často se zubním lékařům platí taky za implantáty. Ze statistik vyplývá, že lidé utrácí i za prevenci zubních kazů, tedy bělení nebo dentální hygienu.

Péče je dnes hrazena tak, aby byla nejzákladnější možná, tedy aby nejchudší člověk, který nemůže nebo nechce dát žádné peníze, dostal nějakou péči, ale ta je na úrovni řekněme počátku osmdesátých let.
Roman Šmucler
nastupující prezident České stomatologické komory

Celkem pojišťovny minulý rok zaplatily za zubní péči 10,69 miliardy korun. Výdaje na ni přitom každoročně rostou. Podle České stomatologické komory je to ale stále nedostatečné. Ze všech výdajů na zdravotní péči v Česku jdou totiž na tu zubní asi 4,5 procenta. Ještě před dvaceti lety to přitom bylo 7,5 procenta. 

  • Nejlevnější amalgámová vyjde na přibližně dvě stě až pět set korun. Tento typ výplně zatím stále hradí pojišťovna. Dvakrát víc si připlatí pacient, který zvolí výplň z přesně naváženého, dózovaného amalgamu. Cena ošetření se u tohoto typu odvíjí také od kraje a konkrétního stomatologa.
  • Amalgámové plomby jsou odolné a pro zubaře jednodušší na zhotovení. Na pacienta také nekladou takový nárok na dentální hygienu. Kvůli jejich z velké části kovovému složení jsou ale neestetické. Způsobují také praskliny, které mohou vést až k vytrhnutí zubu. Zároveň nejsou příliš šetrné. Při plnění odvrtaného kazu musí totiž lékař často odstranit i zdravou tkáň.
  • Bílé plomby se od těch amalgámových liší hlavně použitým materiálem a také cenou. Její zhotovení ovšem vyžaduje mnohem víc času a cena se tak může pohybovat od 700 korun až do 2,5 tisíce.
  • Výhodou bílých plomb je hlavně estetika. Při zavádění jsou navíc šetrné k zubům a nezpůsobují praskliny. Od lékaře ale vyžadují vysokou pečlivost a mimo jiné mohou u tohoto typu plomby při aplikaci krvácet dásně.
  • K aktuálním trendům patří keramické výplně. Na jejich výrobu se používá technologie CEREC. Nejprve se vytvoří 3D model výplně a ta se pak vyfrézuje z keramického bloku.
  • Výhodou robotických keramických výplní je to, že pacientovi stačí navštívit ordinaci zubaře jen jednou. Nevýhodou je ale vysoká cena, v Německu se dá keramická výplň pořídit za zhruba 400 eur (asi 10 tisíc korun).
  • Zdroj: ČT24, zuby.cz