Soud zamítl odškodné pro studentku, které údajně škola zakázala nosit muslimský šátek

Studentka prohrála spor se školou kvůli nošení šátku (zdroj: ČT24)

Pražský městský soud zamítl odvolání somálské studentky, která se domáhala omluvy a šedesáti tisíc korun od pražské Střední zdravotnické školy. Důvodem měl být údajný zákaz nosit při vyučování muslimský šátek hidžáb. Podle odvolacího senátu je však v sekulárním Česku nutno chránit právo být bez vyznání stejně jako právo náboženství mít. Úterní rozhodnutí je pravomocné.

„Podle našeho názoru žalobkyně na užívání šátku jako projevu náboženského přesvědčení na půdě školy, která musí zůstat neutrálním prostředím, právo nemá,“ konstatoval soudce Jan Klášterka. Hidžáb je muslimský šátek, kterým si žena zahaluje vlasy, krk a ramena. 

Soudce dodal, že nepovolení výjimky ze školního řádu není diskriminací na základě náboženského vyznání. „Opakem diskriminace je stejný přístup ke všem. Žalobkyně se vlastně domáhá ochrany své pozitivní diskriminace,“ podotkl.  

Studentka ze Somálska k soudu nepřišla. Její právní zástupkyně Radka Korbelová Dohnalová uvedla, že zváží další právní kroky: „Podle mého názoru je to zcela v rozporu se základními principy našeho právního řádu, zejména s Listinou základních práv a svobod.“ Advokátka proto zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ředitelka školy naopak verdikt soudu přivítala. „Věřila jsem ve spravedlnost a zdravý rozum, a to se mi potvrdilo,“ řekla po vynesení rozsudku.  

Obvodní soud: Dívka nesplnila podmínky pro studium

Ayan Jamaal Ahmednuurová se svou žalobou neuspěla už u obvodního soudu letos v lednu. Podle obvodního soudu se dívce diskriminaci prokázat nepodařilo. Především nesplnila podmínky pro zahájení studia. „Podstatné bylo zkoumat, zda žalobkyně vůbec splnila předpoklady pro to, aby se stala studentkou. Jen tak by mohla uplatňovat svůj nárok podle antidiskriminačního zákona,“ konstatovala tehdy soudkyně.

Dívka, která má v Česku azyl od roku 2011, podle soudu nepředložila do zahájení školního roku navzdory dohodě požadované povolení k pobytu. Do formuláře o zanechání studia navíc podle soudu vyplnila jako důvod zákaz nošení hidžábu až následně.

Ahmednuurová naopak tvrdila, že školu opustila kvůli tomu, že jí ředitelka Ivanka Kohoutová při zahájení školního roku v září 2013 vyzvala, aby si sundala hidžáb. Podle dívky byly přitom původně domluvené na tom, že šátek bude odkládat pouze při ošetřovatelské praxi. Ředitelka údajně nepřistoupila ani na alternativu, že by dívka měla při vyučování zahalený pouze krk.

Soudní jednání vyvolávalo velký zájem veřejnosti. Během soudního líčení přišlo mnoho lidí podpořit jak ředitelku školy, tak muslimskou studentku. K soudu dorazil mimo jiné protiislámský aktivista Martin Konvička nebo předseda českých republikánů Miroslav Sládek. Na chodbě před soudní síní několikrát zněla česká hymna. 

Škola trvá na tom, že má právo stanovit pravidla odívání i omezit náboženskou svobodu, a to mimo jiné proto, že zajišťuje bezpečnost žáků a také zachování sekulárního školství. Právnička dívky i omudsmanka Anna Šabatová naopak upozorňují na to, že projev víry lze omezit jen zákonem, nikoliv podzákonnými předpisy včetně školního řádu. Právě Šabatová se v případu studentky angažovala. 

Vydáno pod