Kancléř Mynář: Amnestii napsal Jakl, Hájek a Hasenkopf

Praha – Autory novoroční amnestie exprezidenta Václava Klause jsou šéf politického odboru Ladislav Jakl, vicekancléř Petr Hájek a právník Pavel Hasenkopf. V rozhovoru pro deník Právo to uvedl stávající hradní kancléř Vratislav Mynář. Sám Jakl připouští, že na amnestii pracoval, za autora ale označil někdejšího prezidenta. Jména lidí, kteří Klausovo kontroverzní rozhodnutí připravovali, dosud nebyla známá, Pražský hrad je během Klausova prezidentského mandátu odmítal sdělit.

„Toto dítě nemá jen jednoho otce, pana prezidenta Klause, ale má těch otců několik. Praví otcové amnestie jsou pan Jakl, pan Hájek a pan Hasenkopf, což je právník u nás na Hradě. Tito tři lidé velmi intenzivně pracovali na textu amnestie pro pana prezidenta,“ konstatoval v rozhovoru pro Právo kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář. „Připravovali to celé, to znamená, že druhý článek nedomýšlel nikdo jiný než lidé z tohoto týmu.“

Nejdůležitější úlohu měl podle kanceláře mít Ladislav Jakl. „Mohu uvést, že velmi důležitou roli měl, protože šéfoval v té době politickému odboru,“ uvedl Mynář; právě svému kancléři dal Zeman po nastoupení na Pražský hrad za úkol, aby autorství Klausovy amnestie prošetřil.

Jakl i Hasenkopf autorství odmítali

Až dosud se o lidech, kteří znění amnestie sepsali, pouze spekulovalo. Pražský hrad za prezidenta Václava Klause jejich jména odmítal zveřejnit. Sám Ladislav Jakl se navíc už počátkem ledna proti tvrzení, že je autorem amnestie on, ohradil. „To jsou absolutní nesmysly, úplné, absolutní a totální. Pan prezident své rozhodnutí konzultoval se svými spolupracovníky a experty,“ uvedl ve vysílání Českého rozhlasu.

Stejně jako Jakl popíral svůj podíl na přípravě novoroční amnestie také právník Pavel Hasenkopf. „Na otázku, kdo psal amnestii, odpovědět neumím, protože to sám nevím,“ napsal už 19. ledna na svém blogu. Hasenkopf stále zůstává externím spolupracovníkem Hradu, ten s ním nyní jedná o ukončení spolupráce.

Klausova novoroční amnestie:

Václav Klaus vyhlásil amnestii na Nový rok u příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Prezident prominul nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody, které byly uloženy do konce loňského roku a nepřevyšují jeden rok v cele. Amnestie se týkala také trestů odnětí svobody u lidí, kterým letos bude 75 let a délka jejich trestu nepřesáhla deset let.

Největší kontroverze ale vyvolalo ustanovení, podle nějž Klaus zastavil pravomocně neskončené trestní stíhání, od jehož zahájení k 1. lednu uplynulo více než osm let. Nařízení se dotklo trestných činů se sazbou nepřevyšující desetileté odnětí svobody a vztahovalo se i na několik velkých hospodářských kauz z 90. let. Prezident se proti výhradám vyvolaným amnestií několikrát ohradil a označil je za kampaň proti svojí osobě.

Jakl oponuje Mynářovi: Autorem amnestie je Klaus

Nejasnosti kolem novoroční amnestie přidalo i to, že prezident Václav Klaus její autorství „vzal na sebe“. V březnovém rozhovoru pro deník Právo přiznal, že o obsahu amnestie se s několika lidmi radil a požádal také ministerstvo spravedlnosti o odhad, kolika lidí se nařízení dotkne. Nicméně zdůraznil, že autorem amnestie je „on sám“. Podle Zemanova kancléře Mynáře se však jednalo jen o gentlemanské gesto. „Dělal to podle mě i v rámci ochrany celé té nesvaté trojice,“ uvedl Mynář.

O Klausově autorství ovšem Jakl hovoří i nyní. „Pan prezident si zval k sobě svoje nejbližší spolupracovníky, radil se s nimi a on sám rozhodl o všech parametrech amnestie, čili pan prezident Klaus je autorem,“ řekl pro ČT. Sám ale přiznává, že podklady k amnestii dlouho připravoval. „Věnoval jsem se tomu několik let, ale pan prezident Klaus tu myšlenku dlouhou dobu odsouval a odmítal. Že se pro to nakonec rozhodl, možná bylo částečně způsobeno mou inciativou,“ dodal.