Změny nejen bodového systému chystá šéf dopravních policistů

Praha - Šéf dopravní policie Tomáš Lerch by rád změnil bodový systém na silnicích, informovala o tom Mladá fronta DNES. Jak už dříve řekl pro Českou televizi, požaduje také, aby řidiči, kteří poruší pravidla, přišli o technický průkaz rovnou na místě. Auto po vážnější nehodě by posílal na kontrolu. V roce 2020 by mělo být oproti dnešku o polovinu méně obětí, přeje si nový šéf dopravních policistů. Konkrétní změny ale podle něj policie zatím připravené nemá. Vše musí nejprve projednat s odborníky a ministerstvem dopravy.

Lerch preferuje potrestání řidiče na místě například při překročení rychlosti o 20 až 40 kilometrů v hodině či při jízdě na červenou. Zásah do bodového systému by ale zase vyvážil úlevou řidičům. Dnes přijdou o řidičské oprávnění, spáchají-li stejný přestupek dvakrát do roka. Stačilo by až napotřetí, míní Lerch.

Člen poslaneckého podvýboru pro dopravu Stanislav Huml (ČSSD) se za možnost odebrat na místě technický průkaz staví, měla by se podle něj týkat opravdu těžce poškozených vozidel. Co je těžce poškozené vozidlo, by mělo být jasně definováno v zákoně, míní Huml.

V případě reflexních prvků pro chodce za tmy si představy ještě upřesňuje. „Bavme se, za jakých podmínek by to zákon požadoval - jestli v obci, nebo mimo obec, či všude. Můžeme najít kompromis,“ cituje MfD hlavu dopravní policie.

Člen sněmovního podvýboru pro dopravu Stanislav Huml (ČSSD): „Upravovat bodový systém už asi v tomto volebním období nepůjde… Ale povinnost dát chodci povinně reflexní prvek na silnici, myslím, stojí za diskusi a úvahu.“

Lerch ale plánuje také posílit pravomoci dopravních inženýrů vůči starostům, kteří podle policie nemají vždy rozumné nápady. Už dříve uvedl, že dopravní policie se přednostně bude věnovat měření rychlosti, protože rychlá jízda představuje nejčastější příčinu tragických nehod. Do roku 2020 by chtěl dosáhnout toho, aby v Česku na silnicích nezahynul průměrně víc než jeden člověk denně.