Největší potenciál má před volbami ANO, o deseti stranách uvažuje přes 5 procent lidí

Největší potenciál oslovit voliče v říjnových volbách má podle průzkumu, který pro Českou televizi zpracovaly agentury Median a Kantar TNS, hnutí ANO. Průzkum volebního potenciálu proběhl v posledních dvou týdnech, o volbě ANO tehdy uvažovalo 35 procent oslovených lidí. Druhá byla se sedmnácti procenty ČSSD, třetí ODS. Průzkum volebního potenciálu určil i složení předvolebních debat, které bude od 15. září do 16. října vysílat Česká televize.

Agenutry Median a Kantar TNS v průzkumu volebního potenciálu oslovily 5097 lidí. Ptaly se jich od 23. srpna do 8. září. „Deset stran má v současné době volební potenciál nad pět procent, zbývající strany mají volební potenciál pod pětiprocentní hranicí,“ shrnul výsledky průzkumu sociolog Daniel Prokop z Medianu.

  • Průzkum volebního potenciálu neukazuje možný výsledek voleb, ale měl by být ukazatelem aktuálního rozložení politických sil. Lidé v něm nevybírají jednu stranu,  které by hodili svůj hlas, ale říkají, o volbě kterých stran vážně uvažují. Jde pouze o hlasy od lidí, kteří nevylučují svoji účast u voleb.
  • „Je to nejlepší možný scénář v aktuální volební situaci,“ charakterizoval volební potenciál každé strany sociolog Daniel Prokop.
  • Součet v průzkumu volebního potenciálu tak nemusí odpovídat stu procent.

Z odpovědí vyplývá, že lidé nejčastěji zvažují, že dají svůj hlas hnutí ANO (35 procent). Menší potenciál než ono měly na konci prázdnin a počátku školního roku ČSSD (17 procent) a ODS (15,5 procenta).

Za nimi se pak v těsném odstupu umístily KSČM (14 procent), TOP 09, SPD a STAN (všechny 13 procent). Piráti se objevují v úvahách 12 procent lidí, KDU-ČSL 11,5 procenta a Zelení mají sedmiprocentní potenciál.

Deset politických subjektů, které ve volebním potenciálu získaly více než pět procent, pozve Česká televize do čtrnácti předvolebních debat. Startují v pátek 15. září na ČT24.

Lídři ostatních stran – těch, které mají volební potenciál menší než 5 procent – dostanou prostor v sobotním pořadu Politické spektrum na ČT24. Zároveň budou zástupci všech 31 kandidujících subjektů postupně zváni také do Událostí, komentářů.