Obce na krajích újezdů přichází o statisícové daně z lesů. Patří stále armádě

Obce na krajích újezdů přichází o statisícové daně z lesů (zdroj: ČT24)

Vojenské lesy neplatí daně nově vzniklým obcím na okrajích bývalých újezdů. Přestože tato místa už déle než rok leží v civilních katastrech, lesní porosty jsou stále vedené jako důležité pro obranu státu a odvody se tak na ně nevztahují. Radnicím tím ovšem utíkají statisíce korun ročně.

Zvláštní určení pro lesy důležité pro obranu státu vzniklo v roce 1953. Od zmenšení vojenských újezdů ale leží na území nově vzniklých obcí. „Jsou to civilní lesy, do kterých chodí houbaři. Obranu státu už nesplňují,“ poznamenala starostka Doupovského Hradiště Jarmila Bošková.

Podobná situace je i v pěti dalších obcích v Česku. Armáda v lesích po desetiletí hospodaří. Na rozdíl od jiných majitelů ale nemusí platit daně obcím, na jejichž katastrech se nachází. Podle Boškové to není spravedlivé. „Máme nerovné postavení vůči ostatním obcím,“ dodala.

Doupovské Hradiště kvůli tomu například každý rok přichází asi o 100 000 korun. Peníze přitom potřebuje na opravy domů a stavbu čistírny odpadních vod. Starostka na to proto upozornila už krátce po volbách. O změnu obec požádala loni na jaře.

Obce žádající převod armádních lesů
Zdroj: ČT24

S urychlením převodu nyní začal pomáhat Karlovarský kraj. Hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) odeslala dopis ministrovi zemědělství. „Požádala jsem, aby se případem zabýval,“ řekla České televizi. Ministerstvo už převod připravuje. Jeho pracovníci předpokládají, že správní řízení uzavřou do konce roku.

Změny se týkají desítek tisíc hektarů lesů. Ke každé jednotlivé parcele je nutné ověřit podklady a vyjádření všech dotčených orgánů včetně ochranářů. Kolik hektarů lesů nechá armáda převést na hospodářské, tak není jasné. Podle mluvčího Vojenských lesů Jana Sotony bude část pozemků určena jako ochranné lesy, ze kterých se daně také neplatí.