Obviněná pražská rada kontruje trestním oznámením na policisty

Praha – Obviněný primátor Bohuslav Svoboda (ODS) podal spolu s ostatními členy Rady hlavního města Prahy trestní oznámení k nejvyššímu státnímu zastupitelství, které směřují na policii a žalobce kauzy Opencard. Oznámení se má týkat podezření z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Členově rady mají zato, že jejich obvinění nebylo dostatečně podloženo. V uplynulých dnech proto také odeslali stížnosti proti zahájení trestního stíhání.

Radní už také v minulých dnech odeslali stížnosti proti zahájení trestního stíhání v kauze. V pátek navíc právní zástupci primátora poslali státnímu zástupci žádost o přezkoumání postupu policie. Z textu žádosti plyne, že policie právníkům odepřela možnost nahlédnout do trestního spisu a seznámit se s obsahem znaleckých posudků, na jejichž základě byla rada obviněna.

Deseti radním z TOP 09 a 0DS včetně primátora přinesli před nedávnem jihočeští policisté obvinění z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Horní sazba trestu v této právní kvalifikaci dělá osm let vězení. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Policie obvinila i ředitele magistrátního odboru informatiky a asi čtyři členy výběrové komise.