Lidé s Parkinsonem nutí politiky pít ze sklenice, aby pochopili, jak se jim žije

Praha – Lidé trpící Parkinsonovou chorobou chtějí netradiční kampaní upozornit na to, že jim stát příliš nepomáhá. Vadí jim třeba, že nárok na křížkové lázně mají jen jednou za život. Proto plánují obejít v příštích dnech některé politiky. Už se vypravili za ministryní práce Ludmilou Müllerovou (TOP 09) a šéfem Senátu Milanem Štěchem (ČSSD).

Oba dostali úkol – vypít sklenici vody. Obyčejný úkon je pro pacienty s touto chorobou často komplikovaný. Aby se dokázali vžít do jejich situace, museli si Müllerová i Štěch nasadit speciální rukavici. Ta simuluje typickou ztuhlost ruky. „No je to výkon,“ uznala ministryně poté, co si musela pomoci druhou rukou.

Müllerové pacienti vytýkali z více stran kritizované posuzování handicapů a souvisejících výhod po sociální reformě. Například o udělení invalidního důchodu nerozhoduje diagnóza, ale schopnost člověka se o sebe postarat. Ministryně systém měnit nechce, přesto pacienti odešli s příslibem. „Jsem připravena metodiku a posuzování zdravotního stavu těchto osob změnit,“ prohlásila Müllerová. „Omezování dostupnosti lázeňské péče, poplatky za léky… situace není dobrá,“ řekl po schůzce Štěch. 

Pacienti – i se speciální rukavicí - plánují příští týden navštívit ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nebo premiéra Petra Nečase (ODS).

11. duben - Světový den Parkinsonovy choroby. Mezinárodním symbolem této nemoci je červený tulipán.

Parkinsonova choroba je onemocnění centrální nervové soustavy, kvůli kterému ubývá ve střední části pacientova mozku nervových buněk. Za normálního stavu tyto buňky produkují dopamin, což je látka umožňující přenos signálů mezi nervovými buňkami. Nedostatek dopaminu způsobuje, že pacient postupně není schopen ovládat svůj pohyb. Chorobou trpí nejčastěji starší lidé. Onemocnění bylo poprvé popsáno na začátku 19. století londýnským lékařem Jamesem Parkinsonem. 

Jaké je nemít svůj pohyb pod kontrolou? (zdroj: ČT24)