Babiše a Faltýnka si kvůli žádosti o jejich stíhání pozval sněmovní výbor na 30. srpna

UDÁLOSTI: Výbor se poprvé sešel k žádosti o vydání předsedy a místopředsedy ANO (zdroj: ČT24)

Sněmovní mandátový a imunitní výbor pozve na jednání o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka kromě obou poslanců také vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila a dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha. Jednání se má konat ve středu 30. srpna. Vedle celého vyšetřovacího spisu požádá rovněž o informaci o dohledu nad vyšetřováním.

Podle předsedkyně výboru Miroslavy Němcové dostanou oba poslanci možnost seznámit se s žádostí, pouze pokud s tím bude souhlasit příslušný státní zástupce. Ten je podle informací ČTK do konce příštího týdne na dovolené.

„V minulosti pouze v jednom jediném případě bylo umožněno poslanci seznámit se s žádostí policie o vydání, a to na základě předchozího souhlasu dozorujícího státního zástupce. V tomto případě máme i v obsahu dnešního usnesení právě toto zakotveno, že požádáme o možnost, aby se poslanci Faltýnek a Babiš seznámili se žádostí policie, ale až po předchozím souhlasu státního zástupce,“ řekla.

Podmínkou také je, že přijdou na výbor osobně. „Nemohou být zastoupeni advokátem, je to pouze pozvánka pro ně. Mohou být v doprovodu advokáta, ale nemůže to být tak, že oni sami tam nepřijdou,“ vysvětlila Němcová. Spis podle ní nebudou poslanci moci odnášet, kopírovat, ani ho předávat advokátům. 

Mandátový a imunitní výbor po jednání o vydání poslanců Babiše a Faltýnka (zdroj: ČT24)

Výbor pozval kromě Babiše a Faltýnka také vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila a dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha. Požádal i o celý policejní spis případu. „Počítám s tím, že výbor udělá všechno pro to, aby věc uzavřel do 5. září,“ uvedla Němcová. Výbor vydává doporučení pro plénum, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo ne. Sněmovna by měla rozhodnout na schůzi, která začne právě 5. září. 

Nevtípila Babiš už minulý týden a tento týden opět ostře kritizoval, soudí, že byl cíleně vybrán. Označil ho za „velice kontroverzního“ policistu, který figuroval v „kauze ukradené firmy Neograph kmotry podnikateli (Vladimíru) Sittovi“. Ředitel pražské policie Miloš Trojánek se ale obratem za Nevtípila postavil, poukázal na jeho profesionalitu a vysoké pracovní nasazení a vyjádřil mu plnou důvěru.

Dolejš: Že je před volbami? Policie případ vyšetřuje dva roky

Babiše chce policie podle médií stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Babiš jakékoli pochybení odmítá. Policejní žádost o své vydání označuje za snahu zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby. 

Němcová pokládá Babišovu argumentaci za ryze účelovou. Místopředseda výboru Jiří Dolejš (KSČM) k možnému politickému motivu uvedl, že dosud slyšel jediný konkrétní argument, a to načasování žádosti. „A upřímně řečeno, je to slabý argument, protože policie případ vyšetřuje skoro dva roky,“ řekl.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor projednával žádost policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka
Zdroj: ČTK

Podobně se vyjádřil další místopředseda výboru Stanislav Huml (ČSSD), podle kterého je policejní žádost podrobná a dobře zpracovaná. „Je to, pravda, před volbami, ale ony jsou volby pořád nějaké. Rok a půl na prošetření, to je přiměřeně dlouhá doba,“ míní Huml.

„Pokud tam nějaké politické pozadí je, tak určitě není napsané v té žádosti,“ řekl místopředseda výboru Matěj Fichtner (ANO). Podstatné je podle něho to, zda se policii podaří, nebo nepodaří prokázat úmyslné zavinění. „V té žádosti, asi mohu říct, o tom není ani slovo. Je otázkou, jakými důkazy policie disponuje,“ podotkl Fichtner. Postěžoval si přitom, že v žádosti „jsou uvedena obvinění, ale o které skutečnosti se opírají, to tam není“. Člen výboru za ANO František Petrtýl žádost vidí jako popis legálních kroků, kterým je dána nálepka nelegitimnosti nebo špatného jednání.

Dolejš uvedl, že úlohou výboru není kontrolovat ve spisu nashromážděné důkazy. „Nás zajímá jen rovina toho, zda se na případ vztahuje politická imunita, jestli lze z něčeho dedukovat, že by případ mohl být připravován účelově,“ vysvětlil. Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová řekla, že státní zástupci zatím žádost o spis neobdrželi a odmítla odpovědět, zda jsou podobné požadavky obvyklé.

Podle Radka Vondráčka (ANO) by neměli být Babiš a Faltýnek „diskvalifikováni z politického života“, dokud o jejich vinně nerozhodne soud. „Známe spoustu kauz, kdy byl někdo diskvalifikován a později očištěn. Ale škody, ať už rodinné nebo zdravotní, už byly nevratné. Vyšetřování může trvat celá léta. Každý by měl dostat šanci, politizovaná kriminalizace u nás existuje,“ řekl v pořadu Události, komentáře Vondráček.

Případ Čapího hnízda
Zdroj: ČT24/ČTK

V kauze jde o dotaci z evropských fondů na stavbu farmy Čapí hnízdo. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou dotaci. Po několika letech dodržování dotační podmínky se vrátila pod Agrofert. Babiš loni ve sněmovně řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové. Kromě české policie se okolnosti dotace prověřuje také Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Vyšetřování by mohl uzavřít do konce roku.

Události, komentáře: Každý by měl dostat šanci, říká ke kauze Čapího hnízda Vondráček (ANO) (zdroj: ČT24)