Na Moravě mají bílé Velikonoce – více nehod, méně fotbalu

Ostrava/Olomouc – Bílý prašan se snesl na Českou republiku, s velkou intenzitou napadal především na východě republiky. Nejvíc ho spadlo na Vsetínsku a v Beskydech, podle odhadů místy až 30 centimetrů. Během noci má sněžení ustávat, na Velikonoční pondělí napadne do pěti centimetrů. Chumelenice dnes podle předpovědí zasáhla Moravu, na většině jejího území napadlo 5 až 15 centimetrů nového sněhu, místy až 25 centimetrů. V Moravskoslezském kraji nadílka silně ztěžovala dopravu, v regionu vzrostl počet nehod právě v souvislosti s počasím. Husté sněžení v noci na dnešek zasáhlo i Zlínský, Olomoucký kraj i Vysočinu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před silným sněžením, výstraha platí především pro Moravu. Bílá kalamita nepůsobí problémy jen na silnicích a horách, překazila mimo jiné i pondělní dohrávku 21. kola první fotbalové ligy mezi ostravským Baníkem a Jihlavou.

Policisté na severu Moravy prověřovali k 15:30 zhruba 50 dopravních nehod, žádná zatím nebyla nijak závažná. Nejčastěji šlo o nárazy do svodidel nebo sjetí do příkopu. Silničáři zdůrazňují řidičům výrazně opatrnou jízdu.

Například na Bruntálsku od soboty napadlo 20 až 30 centimetrů sněhu, i odpoledne stále hustě sněžilo. Situaci nepřidal ani silný nárazový vítr. Obdobně tomu bylo i na Opavsku, Frýdecko-Místecku a v Ostravě. Silnější sněžení zasáhlo Pardubický kraj, a to hlavně na
Svitavsku, Orlickoústecku a Chrudimsku.

Trable se sněhem začaly už v noci

„Na celém území okresu hustě sněží,“ uvedl v ranním hlášení dispečer správy silnic, který do terénu na Vsetínsku vyslal veškerou techniku. Silnice první třídy na Vsetínsku po chemickém posypu pokryl rozbředlý sníh. Na Kroměřížsku, Zlínsku a Uherskohradišťsku padal déšť se sněhem, v regionu foukal i silný vítr.

Zima
Zdroj: ČTK/AP/Keystone/Sigi Tischler

Na Šumpersku a Jesenicku napadly až dva centimetry sněhové pokrývky, podobná situace panuje také na Olomoucku a Přerovsku, na Prostějovsku kvůli sněžení a silnému větru uzavřeli dopoledne silnici mezi obcemi Drahany a Nivou. Ve vyšších polohách Přerovska se kvůli silnému větru tvoří na silnicích sněhové jazyky.

Před devátou hodinou u Velkého Újezdu na Olomoucku uzavřeli policisté rychlostní silnici R35, kde ve směru na Ostravu havarovala prázdná cisterna. Dopravu, která musela být odkloněna na vedlejší silnice, obnovili v 10:40.

Sníh padal i na jihu Čech, napadlo ho v průměru kolem pěti centimetrů. Obloha zůstala zatažená, foukal slabý vítr s teplotami mezi nulou a -4 stupni Celsia. Tady by odpoledne měly od jihu srážky slábnout. Při tragické nehodě tří aut u Neplachova na Českobudějovicku zemřel člověk. „Dva osobní automobily se při předjíždění střetly čelně, třetí do nich pak narazil,“ popsala policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová. Pravděpodobný viník nehody na místě zemřel.

Výstraha ČHMÚ platí pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a v Jihomoravském kraji pro Hodonínsko a Vyškovsko. Sněhové srážky postupují od jihu přes Moravu a Slezsko. Během sněžení hrozí náhlý pokles dohlednosti a tvorba sněhových jazyků. Motoristé by měli sledovat předpověď počasí a dopravní zpravodajství, doporučují meteorologové.