Uzavírky skončily včas, auta mohou na D1 i Pražský okruh

Včas skončily víkendové dálniční uzavírky. Bez komplikací proběhly noční zátěžové testy mostů na rekonstruovaném úseku dálnice D1 u Velké Bíteše i zkoušky požárně-bezpečnostního zařízení ve dvou tunelech na Pražském okruhu. Ten je opět bez omezení průjezdný zhruba od půl dvanácté.

Mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži začala první fáze uzavírky v sobotu ve 23 hodin. Nejprve byla dálnice čtyři hodiny neprůjezdná ve směru na Brno, potom další čtyři hodiny ve směru na Prahu. Mosty na čerstvě rekonstruované části dálnice D1 zatím testovalo osm plně naložených nákladních aut.

Podle Ředitelství silnic a dálnic dopadly zátěžové zkoušky dobře. Vše šlo podle harmonogramu, takže se uzavírka skutečně neprotáhla za plánovaných 7 hodin ráno.

Objízdná trasa vedla přes město Velkou Bíteš. Jak poznamenal redaktor České televize Ondřej Puczok, byl ve městě v noci patrný silnější provoz. „Ovšem na velké problémy jsme nenarazili,“ uvedl. Ani silničáři nezaznamenali na objízdné trase žádné výjimečné události.

Pražský okruh se otevřel o půl hodiny dříve

I čtyřiadvacetihodinová uzavírka na Pražském okruhu mezi Vestcem a Lochkovem byla nutná kvůli zkouškám. Ty probíhaly v tunelech Cholupice a Lochkov, které navazují na obou koncích na Radotínský most. Uzavírka nakonec skončila téměř s půlhodinovým předstihem v neděli krátce po půl dvanácté.

„Důvodem je provedení zkoušek požárně-bezpečnostního zařízení tunelů Cholupice a Lochkov a cvičení složek integrovaného záchranného systému. Povinnost těchto zkoušek vyplývá pro ŘSD ze zákona,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Okruh pojme nedělní odpolední špičku, řidiči již nebudou muset na objízdné trasy. Ty vedly v každém směru jinudy. Ve směru k Lochkovu se jezdilo po dálnici D1, Městském okruhu, Strakonické ulici a z ní pak přes Radotín k lochkovské dálniční křižovatce. V opačném směru se sjíždělo již u Slivence a k Městskému okruhu se jezdilo ulicí K Barrandovu.