Vydavatelství Mafra má zaplatit 240 tisíc za zveřejnění odposlechů v kauze Nagyová, rozhodl soud

Městský soud v Praze zamítl žalobu vydavatelství Mafra a potvrdil pokutu 240 tisíc korun za zveřejnění informací z policejních odposlechů v tzv. kauze Nagyová. Mafra se ještě může bránit u Nejvyššího správního soudu v Brně.

Přepisy části rozhovorů mezi tehdejším premiérem Petrem Nečasem (ODS) a šéfkou jeho kabinetu a pozdější manželkou Janou Nagyovou (nyní Nečasovou) zveřejnil v květnu 2014 deník MF Dnes. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vydavatelství následně udělil pokutu.

Výsledek řízení ČT potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. „Bylo rozsudkem rozhodnuto tak, že se žaloba zamítá,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí. Soud se žalobou zabýval více než dva a půl roku.

Spor o informace ze soukromí a jejich význam

Přepisy, které obsahovaly mimo jiné i důvěrná oslovení, se staly po uveřejnění terčem kritiky. Odpůrci například poukazovali na to, že Mafra zveřejnila i osobní informace aktérů.

Vydavatelství svůj krok naopak hájilo tím, že informace ze soukromí premiéra dokreslovaly situaci, která v té době panovala na Úřadu vlády, a zveřejnění informací tak bylo ve veřejném zájmu.

ÚOOÚ na podzim 2014 vydavatelství vyměřil téměř čtvrtmilionovou pokutu.

„Sankce ve výši 240 tisíc korun byla uložena proto, že byly zveřejněny informace pocházející z odposlechu telekomunikačního provozu pořízené orgány činnými v trestním řízení, což zakazuje trestní řád,“ uvedla tehdy mluvčí úřadu. Mafra rozhodnutí považovala za nezákonné a podala proti němu správní žalobu.