Kauza CASA: Policie hledá informace i ze zahraničí

Praha – Policie kvůli stíhání poslankyně Vlasty Parkanové ohledně nákupu letadel CASA požádala o vyjádření i jiné státy. S žádostí o informace se vyšetřovatelé obrátili na Portugalsko, které letouny také zakoupilo, nebo na španělského výrobce. Konec vyšetřování se tak může protáhnout o měsíce. Samotnou Parkanovou už detektivové vyslechli, kromě ní také některé ministry současné i tehdejší vlády.

Kabinet Mirka Topolánka v roce 2009 vydal prostřednictvím firmy Omnipol na letadla CASA celkem 3,5 miliardy korun. Už od počátku nákupu mnozí odborníci poukazovali na vysokou cenu a Parkanovou dostihlo obvinění za to, že nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu nákupu. Čelí tak stíhání kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele.

Samotné vyšetřování probíhá už tři čtvrtě roku a většinu klíčových svědků policie vyslechla. Nyní se nově pokouší získat další informace za hranicemi. „Vyšetřování probíhá podle plánu a nedochází k žádným průtahům,“ pouze uvedl Radim Daňhel z Vrchního státního zastupitelství.

Právě žádost do zahraničí ale může vyšetřování protáhnout o měsíce. Česká strana požádala o vyjádření Portugalsko, jehož ministerstvo obrany letouny CASA také kupovalo. K výši kontraktu by se měl vyjádřit také španělský výrobce letadel. „Nechci vést válku s vyšetřovateli prostřednictvím médií, takže zatím vyčkávám, co z toho bude, ale rozhodně budu hledět i na to, aby to vyšetřování nebylo zbytečně dlouhé,“ uvedl obhájce Parkanové Tomáš Sokol.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/René Fluger

Policie mimo jiné pozvala k výslechu všechny ministry Topolánkovy vlády. Zajímala se přitom o to, v jaké atmosféře se o nákupu letounů v dubnu roku 2008 jednalo a zda měl někdo z ministrů o obchodu pochybnosti. Během zimy se u výslechu vystřídal například současný, ale hlavně tehdejší ministr financí Kalousek, šéf zahraničí Schwarzenberg, současný premiér Nečas nebo bývalý šéf legislativy Cyril Svoboda. Podle informací ČT nikdo z vládních kolegů Parkanové situaci u policie nezkomplikoval. „Policii zajímalo, jak probíhala debata, a to si já už nepamatuji detailně, protože o tom nejsou ani žádné záznamy, tak jsem si nemohl ani osvěžit paměť,“ přiznal Svoboda.

Opětovný výslech zřejmě čeká také Parkanovou. Její advokát zvažuje přezkum posudku, na základě kterého ji policie stíhá. „Zvažujeme i možnost revize buď znaleckého posudku jako takového, nebo metody, jakou byl zpracován,“ dodal Sokol. Sama Parkanová se k případu veřejně nevyjadřuje. Aktivní příliš není ani ve sněmovně. Podle záznamů mluvila před kolegy naposledy loni v červenci, tedy v den, kdy rozhodli o jejím vydání.

Vyšetřování Parkanové pokračuje (zdroj: ČT24)